Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Ingjerd Schou under PACEs vårsesjon i Strasbourg

Russlands invasjon av Ukraina sentralt tema i Strasbourg

Den pågående krigen i Ukraina preget arbeidet under Europarådets parlamentarikerforsamlings (PACE) vårsesjon i Strasbourg 25.-28. april.

Delegasjonen var ledet av Ingjerd Schou (H) og bestod videre av nestleder Lise Christoffersen (A), Even Eriksen (A), Morten Wold (FrP), Linda Hofstad Helleland (H), Lise Selnes (A) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Diskuterte konsekvenser av russisk aggresjon

Europarådet, etter en rapport utarbeidet av Ingjerd Schou til en ekstraordinær sesjon i midten av mars, ekskluderte Russland fra organisasjonen 16. mars. Denne historiske avgjørelsen preget arbeidet også denne uken, der flere rapporter om konsekvensene av den russiske aggresjonen i Ukraina ble diskutert. Sosialistgruppens leder Frank Schwabe (Tyskland) fulgte opp Schous rapport fra mars og så på bredden av konsekvensene av invasjonen. Sentrum-Høyregruppens (EPP) leder Alexander Pociej (Polen) la frem en hasterapport om hvordan Russland og skyldige i krigsforbrytelser kan stilles til ansvar. Det var bred enighet om begge rapportene og resolusjonene og anbefalingene til ministerkomiteen ble vedtatt nesten enstemmig.

«At vi står samlet på tvers av geografiske og politiske skillelinjer i vår støtte til Ukraina hvor krigen herjer er svært viktig. Jeg er derfor veldig glad for at enstemmigheten som lå bak ekskluderingen av Russland fra Europarådet rådet også nå gjør seg gjeldende og vi kan stå samlet som parlamentarikerforsamling i fordømmelsen av Russlands aggresjon i Ukraina.» sier Schou etter sesjonen. «Europarådet må fortsette å bidra med ekspertise og ressurser for å støtte Ukraina når det gjelder demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Europarådets juridiske ekspertise er viktig i arbeidet med å sørge for at Russland stilles til ansvar for krigen.»

Behov for tiltak mot seksualisert vold i krig

Både Lise Christoffersen og Linda Hofstad Helleland satt fokus på bruken av seksualisert vold og voldtekt som våpen i krigen, og at ofrene måtte få hjelp både i form av helsehjelp, terapi og tilgang til trygge aborter. Dette var også fokus for kvinnenettverket Women@PACE, hvor Hofstad Helleland sitter i styret.

Fra den juridiske komiteen ble det behandlet to rapporter og vedtatt resolusjoner om bruken inndratte midler fra kriminelle og forebygging av politivold. Ingvild Wetrhus Thorsvik var talsperson for den liberale gruppen (ALDE) i saken om politivold. Hun understreket at det er viktig for befolkningens tillit til politiet at politiet ikke utøver unødvendig makt.  

Se også

Sist oppdatert: 29.04.2022 10:05
: