Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 13

I uke 13 vedtok Stortinget blant annet endringer i utlendings-, pass- og ID-kortloven om biometrisk sammenligning. I tillegg vil tidligere stortingsrepresentanters adgang til Stortinget bli strammet inn.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Biometrisk sammenligning

Stortinget har behandlet og vedtatt et forslag fra regjeringen om endringer i utlendingsloven, passloven og ID-kortloven (biometrisk sammenligning).

Endringene innebærer en endring i utlendingsloven som gir adgang til å utlevere ansiktsfoto fra utlendingsregisteret til pass- og ID-kortmyndigheten dersom det er nødvendig for politiets oppgaver etter passloven og ID-kortloven.

Tilsvarende innebærer det endringer i passloven og ID-kortloven som gir adgang til å utlevere ansiktsfoto fra pass- og ID-kortregistrene til utlendingsmyndighetene dersom det er nødvendig i forbindelse med opptak og registrering av ansiktsfoto etter utlendingsloven.

Endringene tilrettelegger for biometrisk en-til-mange-sammenligning mellom ansiktsfotoene i pass- og ID-kortregistrene og utlendingsregisteret, og inngår blant annet i arbeidet med å tilrettelegge for utstedelse av nasjonalt ID-kort til utenlandske statsborgere.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Representantforslag om tidligere stortingsrepresentanters adgang til Stortinget

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Rødt om å avvikle ordningen med adgangskort til tidligere stortingsrepresentanter. Forslaget ble ikke vedtatt.

Presidentskapet vil imidlertid vedta endringer i adgangsreglementet for å presisere at adgangskortet ikke skal benyttes til politisk påvirkningsarbeid. I tillegg vil det fastsettes at tidligere representanter må gå igjennom rutinemessig sikkerhetskontroll og kun kan ha med en besøkende. 

Digital nasjonal sikkerhet

Stortinget har drøftet stortingsmelding om nasjonal kontroll og digital motstandskraft for å ivareta nasjonal sikkerhet.

Meldingen er ment å tydeliggjøre strategisk retning, prioriteringer og tiltak for å ivareta nasjonal og digital sikkerhet på utvalgte områder.

Tiltak omfatter blant annet regulering, nasjonalt eierskap og kontroll, bedre oversikt over verdier og økt kompetanse og kunnskap.

Meldingen ble vedlagt protokollen. 

Andre saker

Stortinget har denne uken behandlet svært mange representantforslag. Stortinget har vedtatt å be regjeringen arbeide for raskere bosetting av flyktninger i kommunene, å forsterke og utvide arbeidet med Frivillighetsregisteret, å arbeide for å sikre barns nasjonale klagemuligheter samt å styrke lærekandidatordningen.

En lang rekke andre representantforslag ble også behandlet, blant annet om anerkjennelse av holodomor som folkemord på det ukrainske folket, minipris på tog, sosial dumping i budbilbransjen, strømstøtte til bedrifter og hyttebygging. Ingen av disse ble vedtatt.

Sist oppdatert: 31.03.2023 13:04
: