12. Vestnorden

Parlamentarisk samarbeid mellom Færøyene, Grønland og Island har røtter tilbake til 1985, men samarbeidet ble mer formalisert i 1997 da landene vedtok sin nåværende samarbeidsavtale og forretningsorden, og man endret navnet fra Vestnordisk samarbeidsforum til Vestnordisk Råd. Færøyenes Lagting, Islands Allting og Grønlands Landsting velger 6 representanter hver til Vestnordisk Råd, dvs. 18 medlemmer i alt.

Stortingets presidentskap besluttet høsten 2002 å etablere et tettere samarbeid med Vestnordisk Råd, og stortingsrepresentanter har siden deltatt på konferanser i regi av Vestnordisk Råd som observatører og som gjest ved årsmøtene til Vestnordisk Råd. Ved årsmøtene har et medlem av presidentskapet deltatt. Ved temakonferansene har representanter fra relevant fagkomité deltatt.

Stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H) fra næringskomiteen deltok på Vestnordisk råds temakonferanse i 7.–9. juni 2010 på Island og som fortsatte den 10. juni på Færøyene i samarbeid med Nordisk Ministerråd. Færøyene har formannskapet i Nordisk Ministerråd for 2010 vedrørende det nordiske fiskerisamarbeidet. Formålet med konferansen var å gi økt innsikt i de vestnordiske lands fiskeriforvaltningssystemer. Frank Bakke Jensen holdt innlegg på konferansen om Norges ambisjoner for fiskeri- og havbruksnæringa, forvaltningsprinsipper for villfisk og miljømessig og bærekraftig forvaltning av havbruksnæringen, og om internasjonalt samarbeid. På Vestnordisk Råds årsmøte som fant sted i Tasiilaq på Grønlands østkyst 23.–26. august 2010 deltok visepresident Marit Nybakk.