Det arktiske parlamentarikersamarbeidet

Lederen av Stortingets delegasjon Morten Høglund representerer Stortinget på møtene til Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Denne komiteen består av folkevalgte fra de 8 arktiske landene (Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA) og Europaparlamentet. Urfolkene i Arktis deltar i samarbeidet som faste deltakere (permanent participants). I perioden 22. oktober 2009 til 15. september 2010 avholdt komiteen 5 møter (Helsingfors, Washington, Oslo og to i Brussel). Viktige saker som har vært tatt opp på møtene, er den folkerettslige situasjonen i Arktis med vekt på FNs havrettskonvensjon, redegjørelser for og dialog rundt USAs arktiske politikk, og Norges nordområdepolitikk. Et tema som har vært berørt på flere av møtene, er sjøfartssikkerhet og redningssamarbeid i Arktis. Antall fiskefartøy, cruiseskip og andre fartøy som opererer i Arktis, har økt voldsomt de siste årene, samtidig som kapasiteten til å utføre redningsoperasjoner ved en eventuell ulykke er svært begrenset. Dette er en stor utfordring som de arktiske landene i fellesskap forsøker å gjøre noe med. Andre tema som har blitt berørt, er forvaltning av naturressurser i Arktis og situasjonen til urbefolkningen i Arktis.

På møtene har komiteens medlemmer diskutert arktisk politikk med blant andre USAs innenriksminister Ken Salazar, leder av Senatets utenrikskomité John Kerry, Danmarks utenriksminister Lene Espersen og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Et viktig formål med møtene i Den arktiske parlamentarikerkomiteen er å ha en dialog med landet som er leder av Arktisk råd – det arktiske regjeringssamarbeidet. I perioden april 2009–mai 2011 er det Danmark/Grønland/Færøyene som har formannskapet i Arktisk råd.

Den arktiske parlamentarikerkomiteen har i perioden vært ledet av Hannes Manninen fra Finland. Stortinget har påtatt seg å være vertskap for sekretariatsfunksjonen til det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Dette utføres av delegasjonssekretær Bjørn Willy Robstad. I kraft av å inneha denne posisjonen deltar Bjørn Willy Robstad som observatør på møtene i Arktisk råd. Robstad deltar på de halvårlige høynivå-møtene på tjenestemannsnivå (Senior Arctic Official), og i 27. mai 2010 deltok han som observatør på vegne av Den arktiske parlamentarikerkomiteen på statssekretærmøtet i Arktisk råd i København.