10. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med det parlamentariske østersjøsamarbeidet er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen, samt påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen blir 11 nasjonale parlament, 11 regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner, samt en rekke NGO-er, invitert.

For å forberede og følge opp den årlige konferansen er det etablert en fast parlamentarikerkomité, der de nordiske parlamentene er representert ved to representanter fra Nordisk Råd. I 2011–12 har stortingsrepresentant Torfinn Opheim vært medlem av komiteen som den ene av Nordisk Råds representanter.

Den 21. parlamentariske østersjøkonferansen ble avholdt i St. Petersburg 26.–28. august 2012. Fra Stortinget deltok Torfinn Opheim (A), Ingebjørg Godskesen (FrP) og Siri Meling (H). For Nordisk Råd deltok Per-Kristian Foss (H).

Hovedtemaene for konferansen var rapportering fra regjeringenes samarbeid i Østersjørådet, inkl. Den nordlige dimensjon og EUs strategi for Østersjøen, status for HELCOMs aksjonsplan, maritime spørsmål og trafficking. Til konferansen ble det også avgitt rapporter fra en arbeidsgruppe om grønn vekst og energieffektivitet. Stortinget er representert i arbeidsgruppen ved Siri Meling.

Konferansens sluttdokument er vedlagt.