10. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med det parlamentariske østersjøsamarbeidet er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen, samt påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen blir 11 nasjonale parlament, 11 regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner, samt en rekke NGO-er invitert.

For å forberede og følge opp den årlige konferansen er det etablert en fast parlamentarikerkomité. I 2012–13 har stortingsrepresentant Torfinn Opheim vært norsk medlem av komiteen.

Den 22. parlamentariske østersjøkonferansen ble avholdt i Pärnu i Estland 25.–27. august 2013. Fra Stortinget deltok Torfinn Opheim (A), Torgeir Trældal (Frp) og Heidi Sørensen (SV).

Hovedtemaene for konferansen var rapportering og diskusjon om regjeringenes samarbeid i østersjørådet, innovasjon og bærekraftige økonomi. Til konferansen ble det også avgitt en rapport fra en parlamentarisk arbeidsgruppe om grønn vekst og energieffektivitet. Stortinget har vært representert i arbeidsgruppen ved Siri Meling.

Til konferansen ble det også avgitt en sluttrapport fra rapportørene Johan Linander (Sverige) og André Oktay Dahl (H) om menneskehandel.

Konferansens sluttdokument er vedlagt.