4. Konklusjon

EOS-utvalget mener det som er beskrevet ovenfor er forhold Stortinget straks bør kjenne til, og fremsender derfor denne særskilte meldingen, jf. kontrolloven § 8 nr. 2.

Med det grunnlag som foreligger og som det er redegjort for ovenfor, mener EOS-utvalget at det vil bryte sin lovpålagte og straffsanksjonerte taushetsplikt etter hhv. kontrolloven §§ 9 og 11 hvis det gir evalueringsutvalget den taushetsbelagte informasjonen det trenger for å gjennomføre sitt arbeid. Samtidig mener EOS-utvalget det er nødvendig at evalueringsutvalget har tilgang til all den informasjon EOS-utvalget besitter, og vil tilrettelegge for dette så snart Stortinget har behandlet denne særskilte meldingen.

Etter EOS-utvalgets oppfatning gir grunnlaget for lov 17. oktober 2008 nr. 79 om utvalget for gjennomgang av stortingspensjoner veiledning. Stortingspensjonsutvalget var nedsatt av Stortingets presidentskap, og for å få tilgang til opplysninger underlagt lovbestemt taushetsplikt fant presidentskapet det nødvendig at det ble vedtatt en særlov.