3.1 Innledning

Informasjon tilflyter EOS-utvalget i hovedsak på tre måter: (i) Informasjon fra personell underlagt lovpålagt møte- og forklaringsplikt overfor EOS-utvalget, (ii) informasjon fra klagere og EOS-utvalgets kilder og (iii) informasjon fra EOS-tjenestene, som i all hovedsak er sikkerhetsgradert. I tillegg besitter utvalget erfaring og informasjon fra nærmere 20 års kontrollarbeid, med interne vurderinger som tilligger utvalget samlet og de enkelte medlemmer. Utvalget besitter også sammenstilt informasjon som kan ha bakgrunn fra flere tjenester, og som ikke finnes samlet noe annet sted.

3.2 Informasjon fra personell underlagt lovpålagt møte- og forklaringsplikt

Det følger av kontrolloven § 5 tredje ledd at «[a]lle som er eller har vært i forvaltningens tjeneste har forklaringsplikt for utvalget om alt de har erfart i tjenesten». Slike samtaler skal skje i avhørs form når utvalget finner grunn til det, jf. instruks 30. mai 1995 nr. 4295 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (kontrollinstruksen) § 9 første ledd.

EOS-utvalget har gjennomført mange samtaler i avhørs form med både nåværende og tidligere tjenestemenn. Det foreligger ikke samtykke fra tjenestepersonellet som opphever taushetsplikten, og det foreligger ingen unntaksbestemmelser for denne kategorien av informasjon. Forklaringene er gitt under uttrykkelig lovnad om at taushetsplikt ikke kan oppheves på annen måte enn ved samtykke fra hver og en eller i lovs form.

3.3 Informasjon fra klagere og EOS-utvalgets kilder

Informasjon fra klagere og kilder er mottatt under henvisning til utvalgets lovbestemte taushetsplikt. Det dreier seg om et større antall klagere og et begrenset antall kilder. Dersom slik informasjon skal tilflyte andre enn EOS-utvalget, vil det innebære en svekket rettslig posisjon for klagerne og kildene, som krever hjemmel i lov.

3.4 Informasjon fra EOS-tjenestene

Det følger av kontrolloven § 8 første ledd nr. 1 annet punktum, som angår utvalgets tilbakemelding til klagere, at «[o]pplysning om noen har vært gjenstand for overvåkingsvirksomhet eller ikke, anses som gradert hvis ikke annet blir bestemt». Prosedyren for tilbakemelding til klagere er nærmere utdypet i kontrollinstruksen § 8, som bestemmer at det skal gis tilbakemelding til klager om den omstendighet at klagen har gitt grunn til kritikk – hvilket i seg selv vil være sikkerhetsgradert informasjon, jf. kontrolloven § 8 første ledd nr. 1. Dersom utvalget mener at klager bør gis en fyldigere begrunnelse, skal utvalget gi «forslag om det overfor vedkommende departement», jf. kontrollinstruksen § 8 annet ledd tredje punktum. Denne bestemmelsen sett i sammenheng med kontrolloven § 9, trekker i retning av at det er vedkommende fagdepartement som i det enkelte tilfellet kan frita EOS-utvalget fra dets taushetsplikt, hva gjelder sikkerhetsgradert informasjon som stammer fra departementets underliggende etater.

EOS-utvalget har fra stortingsdirektøren blitt informert om at Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet har fritatt tjenestemenn i EOS-tjenestene fra sin taushetsplikt overfor evalueringsutvalget.