4. Kap. 44 Stortingets kontrollutvalg for Etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste

4.1 Sammendrag

EOS-utvalget er et permanent utvalg, og medlemmene ble oppnevnt ved stortingsvedtak 26. mars 1996. Utvalget har 7 medlemmer medregnet leder og nestleder, som alle er valgt for 3 eller 5 år. I budsjettproposisjonen for 1996 er det redegjort nærmere for opprettelsen av utvalget.

EOS-utvalget skal kontrollere både den sivile overvåkingstjenesten, den militære etterretningstjenesten og sikkerhetstjenesten (EOS-tjenestene). Utvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og av eget tiltak ta opp alle saker og forhold som det ut fra formålet finner riktig å behandle. Hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet. Det skal avgis årlig melding til Stortinget om utvalgets virksomhet og ellers gis innberetning ved behov.

EOS-utvalget har i 1998 gjennomført 26 inspeksjoner av ulike etater og avdelinger, samt avholdt 16 interne arbeidsmøter. Det gjennomført to inspeksjonsreiser og to besøk hos utenlandske kontrollmyndigheter. Det har i 1998 innkommet 21 klagesaker til utvalget, og utvalget har tatt opp 14 saker av eget tiltak.

Nærmere opplysninger om virksomheten er gitt i utvalgets årsmelding for 1998, Dokument nr. 16 (1998-1999).

Post 01 Driftsutgifter dekker godtgjørelse for utvalgets medlemmer, og honorar til sakkyndige og andre bistandspersoner, samt lønnsutgifter for en kontormedarbeider. Sekretariatslederen er f.o.m. 1997 tilknyttet Sivilombudsmannens organisasjon, og lønnsutgiftene dekkes under kap. 43 Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Posten dekker videre kontorutgifter, reiseutgifter for utvalgets medlemmer og sekretariat, lokalleie m.v.

Fellestjenester, tekniske tjenester, regnskapsføring m.v. blir utført av Stortingets administrative apparat. Utvalget har hittil hatt kontorplass i lokaler som Stortinget disponerer. Utvalget flytter til nye lokaler i løpet av 1999, og vil selv utføre noe mer av de administrative tjenester. Dette fører til en viss økning av driftsutgiftene.

Det vises for øvrig til brev av 7. oktober 1999 fra Presidentskapet vedrørende Statsbudsjettet 2000 - Tillegg kap. 44 Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste som følger vedlagt til innstillingen.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at budsjettforslaget er i overensstemmelse med Presidentskapets opprinnelige forslag. Komiteen har videre merket seg at Presidentskapet senere som en følge av at EOS-utvalget flyttet til nye lokaler høsten 1999, har fremmet forslag om å øke budsjettet med kr 370 000 til dekning av driftsutgifter som er innarbeidet i finanskomiteens budsjettinnstilling, jf. Budsjett-innst. S. I (1999-2000).