Vedlegg 2: Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til Stortingets presidentskap, datert 15. november 2005

Vedrørende avhending av KNM Vidar

I Forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 234 (2003-2004) til St.prp. nr. 42 (2003-2004) om den videre moderniseringen av Forsvaret, sluttet Stortinget seg til at støttefartøyet KNM Valkyrien og MTB-fartøyene av Hauk-klassen skulle fases ut av den operative sjøstrukturen innen 2008. Betydningen av tilgang på støtte- og logistikkapasitet ble samtidig understreket.

Det fremgikk ikke eksplisitt av stortingsbehandlingen, jf. ovenfor, at KNM Vidar skulle avvikles. Siden fartøyet ikke inngår i den vedtatte sjøstrukturen for 2008, og Forsvaret heller ikke anser det egnet som støtte- og logistikkfartøy pga. operasjonelle begrensninger, ble det faset ut 1. august 2005. Fartøyet ligger nå i opplag.

Det vil derfor være både kostnadseffektivt og formålstjenelig å avhende KNM Vidar snarest. Litauiske myndigheter har flere ganger anmodet om å få kjøpe fartøyet. Jeg er innstilt på å gi Forsvaret fullmakt til å starte opp en salgsprosess mot Litauen, i den hensikt å selge fartøyet til dette landet.