4.1 Sammendrag

Stortingets administrasjon har som hovedoppgave å bistå Stortinget i dets konstitusjonelle og administrative gjøremål, slik disse er nedfelt i Grunnloven, lov, stortingsvedtak og gjennom konstitusjonell praksis, og ellers på best mulig måte å legge forholdene til rette for stortingsrepresentantenes utøvelse av sine oppgaver.

Budsjettet omfatter den parlamentariske virksomheten i vid forstand, medregnet Stortingets deltakelse i internasjonale parlamentarikerforsamlinger, øvrige reiser og stortingsrepresentantenes godtgjørelser. Budsjettet omfatter også den administrative drift av Stortinget.

Budsjettforslaget for 2007 er om lag som regnskapet for 2005. Kap. 41 blir ikke tilført midler fra den sentrale lønnsreserven i staten, og det må følgelig legges inn en viss lønnsreserve i budsjettet.

Post 1 Driftsutgifter, kan nyttes under post 70

Posten omfatter lønn og godtgjørelser for stortingsrepresentanter og ansatte, og utgifter til Stortingets kjøp av varer og tjenester. Posten omfatter også utgifter til reiser, og deltakelse i faste internasjonale parlamentarikerforsamlinger. Utgifter til trykking av Stortingets publikasjoner, drift av Stortingets bibliotek og arkiv, samt vedlikehold og drift av bygninger og Stortingets leiligheter inngår i denne posten. Det er fremmet forslag om lønnsmidler til 6,5 nye stillinger i 2007. Økningen skyldes blant annet de nye stillingene, fjorårets lønnsoppgjør og større satsing på informasjonsvirksomheten.

Post 32 Kjøp av leiligheter, kan overføres

Stortinget planlegger å skifte ut 30-35 av sine tjenesteboliger. Det er satt av et beløp til forventet forskuddsbetaling ved inngåelse av avtaler.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

På denne posten budsjetteres kjøp av teknisk utstyr, fornyelse og videreutbygging av Stortingets edb-anlegg, kjøp av kunst, ombyggingsarbeider og større vedlikeholdsarbeider mv. i stortingsbygningene.

Post 70 Tilskudd til partigruppene

Posten omfatter Stortingets tilskudd til partienes gruppesekretariater. Tilskuddet til hver stortingsgruppe avhenger av partiets representasjon på Stortinget. Det gis et fast, felles grunntilskudd til hver partigruppe samt et tillegg per stortingsrepresentant. Økningen skyldes en ompostering av utgifter fra post 1 til post 70.

Kap. 3041 Stortinget

Under dette kapitlet budsjetteres blant annet salgsinntekter og leieinntekter. Salgsinntektene kommer stort sett fra kafeteriaene. Reduksjonen skyldes at det i 2007 ikke er planlagt solgt noen tjenesteboliger, og at utleiearealet er redusert.

4.2 Komiteens merknader

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Høgre og Kristeleg Folkeparti, har ingen merknader og sluttar seg til budsjettforslaget.

Komiteens medlem fra Høyre viser til Høyres alternative statsbudsjett som er presentert i Budsjett-innst. S. I (2006-2007), der man vil effektivisere driften av administrasjon i Stortinget, departementer og underliggende etater, og foreslår derfor at kap. 41 post 1 reduseres med kr 2 524 000 og at kap. 41 post 32 reduseres med kr 15 000 000.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett som er presentert i Budsjett-innst. S. I (2006-2007). Under rammeområde 4 (utenriks) ble det der foreslått en særskilt bevilgning til gjenoppbyggingstiltak i Nord-Israel etter krigshandlingene, som var foreslått bevilget fra Stortinget med en tilsvarende reduksjon i bevilgningen til Stortinget.