8. Tilråding frå komiteen

       Komiteen har elles ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjere slike

vedtak til lover:

A.

Vedtak til lov
om endringer i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven).

I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

I.

§ 42 første ledd annet punktum skal lyde:

       Som inntekt regnes også vederlag til arbeidstaker i forbindelse med opphør av arbeidsforhold i henhold til avskjed, oppsigelse eller avtale med arbeidsgiver, samt erstatning for ikke-økonomisk skade ved usaklig oppsigelse, jf. arbeidsmiljøloven § 62, og etterlønn og etterpensjon som arbeidsgiver eller pensjonsinnretning utbetaler ved arbeidstakers eller pensjonists død, så langt erstatningen, etterlønnen eller etterpensjonen overstiger 1 ½ ganger folketrygdens grunnbeløp.

II.

§ 55 nr. 4 skal lyde:

       4. Inntekt fra deltakerlignet selskap fastsatt etter reglene i § 57, jf. §§ 59 og 60, og deltakers godtgjørelse for arbeidsinnsats i selskapet.

§ 57 annet ledd skal lyde:

       Grunnlaget for beregnet personinntekt etter § 60 i selskap som nevnt i første ledd reduseres med deltakernes godtgjørelse for arbeidsinnsats i selskapet.

III.

       Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1992. Endringene under II trer i kraft straks.

B.

Vedtak til lov
om endringer i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven).

I lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven) gjøres følgende endringer:

I.

§ 2-2 nr. 1 siste punktum skal lyde:

       Verdien av andeler i aksjefond ansettes til 75 % av andelsverdien pr. 1. januar i ligningsåret, forutsatt at minst 90 % av fondets midler er plassert i aksjer, tegningsretter og konvertible obligasjoner innen 20 børsdager etter at midlene er innskutt i eller ervervet av fondet.

§ 2-2 nr. 3 annet punktum skal lyde:

       Det samme gjelder såfremt selskapet det forutgående år har ervervet egne aksjer uten nedskrivning av aksjekapitalen eller aksjen det forutgående år er strøket fra notering på børs eller notering på SMB-listen ved Oslo Børs.

§ 5-3 nytt nr. 5 og 6 skal lyde:

       5. Tap ved realisasjon av aksjer kommer ikke til fradrag i den utstrekning skattyter har mottatt utbytte fra selskapet og utbyttet ikke er kommet til fradrag i reguleringen etter § 5-5 på hans hånd.

       6. Skattyter kan kreve gevinsten fritatt for inntektsskatt i den utstrekning selskapet i skattyters ervervsår har utdelt utbytte til andre, og utbyttet er kommet til fradrag ved reguleringen av skattyters inngangsverdi etter § 5-5.

§ 5-5 nr. 5 nytt annet punktum skal lyde:

       Retting av beregnings- eller registreringsfeil ved fastsettelse og fordeling av endring i selskapets skattlagte kapital, jf. nr. 2 og 3, skal regulere aksjens inngangsverdi med virkning fra 1. januar i det år vedtak om endring treffes.

II.

§ 5-5 nr. 2 annet til fjerde punktum skal lyde:

       Endringen settes til årets skattepliktige inntekt, fratrukket utdelt utbytte, avsatt utbytte, utlignet skatt på selskapets alminnelige inntekt, utlignet skatt etter petroleumsskatteloven § 5 og refusjon etter skatteloven § 31 femte ledd. Har selskapet realisert aksjer i løpet av inntektsåret, skal det gjøres tillegg for positivt reguleringsbeløp etter denne paragraf som knytter seg til disse aksjene. Negativt reguleringsbeløp skal tilsvarende komme til fradrag.

III.

§ 5-5 nr. 2 annet til femte punktum skal lyde:

       Endringen settes til årets skattepliktige inntekt, fratrukket avsatt utbytte, utlignet skatt på selskapets alminnelige inntekt, utlignet skatt etter petroleumsskatteloven § 5 og refusjon etter skatteloven § 31 femte ledd. Differanse mellom avsatt utbytte ved foregående årsoppgjør og besluttet utdelt utbytte i inntektsåret skal medregnes som endring i selskapets skattlagte kapital i inntektsåret. Har selskapet realisert aksjer i løpet av inntektsåret, skal det gjøres tillegg for positivt reguleringsbeløp etter denne paragraf som knytter seg til disse aksjene. Negativt reguleringsbeløp skal tilsvarende komme til fradrag.

IV.

       Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1993. Endringen under II trer i kraft straks med virkning bare for reguleringen av aksjers inngangsverdi pr. 1. januar 1994. Endringen under III gjelder første gang ved reguleringen av aksjers inngangsverdi pr. 1. januar 1995.

Oslo, i finanskomiteen, den 11. desember 1993.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen,

Reidar Sandal, Per-Kristian Foss,

leiar.

ordførar. sekretær.