3. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Barland, Aud Blattmann, Johan M. Nyland, Ola Røtvei, Magnar Sætre og Solveig Torsvik, fra Senterpartiet, Johanne Gaup, Nils Arild Johnsen og Terje Sandkjær, fra Høyre, Ole Johs. Brunæs, Oddvard Nilsen og Thorhild Widvey, fra Sosialistisk Venstreparti, fung. leder Inge Myrvoll, og fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad, viser til sine respektive merknader i Innst.S.nr.163 (1993-1994) Om tilknytningsform for samferdselsbedriftene.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti er enig med departementet i at Televerket omdannes til et heleid statlig aksjeselskap på de vilkår som er omtalt i St.prp. nr. 43 og Innst.S.nr.163 (1993-1994).

       Disse medlemmene slutter seg til lovforslaget.

       Disse medlemmene vil vise til at forslaget innebærer at det fortsatt vil bli en statlig styring av Televerket med krav om landsdekkende tilbud på like vilkår. « Televerket AS » pålegges bl.a. å videreføre oppgaver av distrikts- og sosialpolitisk karakter.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti går inn for at Televerket fortsatt skal være forvaltningsbedrift.

       Disse medlemmene kan derfor ikke støtte forslaget til lov om omdanning av forvaltningsbedrifta Televerket til aksjeselskap.

       Disse medlemmene vil dessuten bemerke at Regjeringens lovforslag er svært liberalt til sammenlikning med f.eks. den svenske Telelagen som er mer utfyllende når det gjelder vilkår for teletjenesten. Dette gjelder bl.a. teletakster, nødtelefoner, tjenester for handikappede og krav om landsdekkende tjenester.

       Disse medlemmene vil derfor stemme imot hele lovforslaget.

       Komiteens medlemmer fra Høyre er enig med departementet i at Televerket på nåværende tidspunkt omdannes til et statlig aksjeselskap.

       Disse medlemmene er imidlertid uenig i at det blir tatt inn i lovvedtektene at alle aksjene skal eies av staten, jf. lovforslagets § 3 Aksjeeigaren.

       Disse medlemmene vil derfor foreslå:

« § 3 Aksjeeigaren skal lyde:

       Staten skal eige fleirtalet av aksjane i aksjeselskapet. »