7. Nye hjemmelsbestemmelser i arbeidsmiljøloven som følge av eøs-avtalen

7.1 Sammendrag

       Kapittel 7 i proposisjonen inneholder forslag til nye hjemmelsbestemmelser i arbeidsmiljøloven som anses nødvendige for å kunne fastsette forskrifter som følge av tilpasning til EØS-avtalen. Forslagene innebærer hjemler for Arbeidstilsynet til å:

- nedlegge omsetningsforbud og tilbakekalle farlige produkter
- godkjenne tredjepartsorganer som driver med kontroll (prøving, testing, undersøkelser m.v.)
- kreve akkreditering
- kunne stille krav om ergonomiske forhold
- kreve opplysninger fra produsenter, importører og leverandører.

7.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har merket seg at departementets forslag til nye hjemmelsbestemmelser anses nødvendige for å kunne fastsette forskrifter som følge av tilpasning til EØS-avtalen.

       Flertallet mener at de forslåtte endringer vil si et bedre lovverk for å sikre arbeidstakernes helse og sikkerhet, og flertallet slutter seg til Regjeringens forslag.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti konstaterer at departementet har avdekket behov for ytterligere endringer i arbeidsmiljøloven for å få på plass de forskrifter som er en følge av EØS-avtalen. Disse medlemmer finner at de foreslåtte endringer synes å gå i riktig retning for å få et bedre lovverk for å sikre arbeidstakernes helse og sikkerhet. Disse medlemmer anser disse hensyn som langt viktigere enn å detaljtilpasse vårt lovverk til EUs regelverk, og vil av denne årsak gå inn for de foreslåtte endringer.