2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, har merket seg at det er nødvendig med en endring av sjødyktighetsloven for at Norge skal kunne oppfylle OSPAR-konvensjonens krav om kontroll av skip i norsk territorialfarvann. Komiteen ser det som viktig at muligheten for å kontrollere skip som mistenkes for ulovlig dumping og forbrenning økes. Komiteen registrerer at sjødyktighetsloven inneholder visse begrensninger når det gjelder norske myndigheters kontroll av utenlandske skip som mistenkes for ulovlig dumping eller forbrenning i områder som er underlagt norsk jurisdiksjon.

       Komiteen synes det er viktig at OSPAR-konvensjonens bestemmelser gir kyststaten jurisdiksjon til å kontrollere skip uansett nasjonalitet.

       Komiteen legger vekt på at Norge som en sentral skipsfartsnasjon må ligge i fremste rekke når det gjelder å anerkjenne internasjonale regler og konvensjoner som har til hensikt å forhindre miljøforurensninger til havs.