1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Departementet foreslår endringer i fagopplæringslovens § 10 og § 13. I samsvar med EØF-direktiv og endring i arbeidsmiljølovens § 55 skal lærekontrakt opprettes senest en måned etter at læreforholdet startet. Etter någjeldende bestemmelse må kontrakten opprettes i løpet av prøvetiden på seks måneder. Det foreslås ikke endring i lengden av prøvetiden.

       I samsvar med komitémerknad i B.innst.S.nr.12 (1994-1995) foreslår departementet videre at det åpnes adgang for at de som etter sakkyndig vurdering er særdeles lite skolemotivert, kan få godkjent lærekontrakt utenom den fastsatte hovedmodell for faget, dvs. med full opplæring i bedrift. Fylkeskommunen har plikt til å sørge for den teoriopplæring som ikke blir gitt i lærebedriften. Dette vil være en reell unntaksbestemmelse som bare vil gjelde noen få elever/lærlinger, og der fylkeskommunen kan velge å begrense antallet ut fra de økonomiske konsekvensene.

       Lovforslaget innebærer i tillegg at departementets hjemmel til å fastsette retningslinjer for teorikrav også skal gjelde lærlinger med avvikende kontraktsvilkår pga. fysiske og/eller psykisk funksjonshemning, en bestemmelse som tidligere har manglet.