Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om at tilsatte ved Postens datasentral midlertidig skal beholde visse rettigheter etter tjenestemannsloven ved overgang til Statens Datasentral AS.

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 2 (1995-1996)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 70 (1994-95)
  • Dato: 12.10.1995
  • Utgiver: samferdselskomiteen

1. Om at tilsatte ved Postens datasentral midlertidig skal beholde visse rettigheter

       Til Odelstinget.

       Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til lovregulering av overgangsregler om at tilsatte ved Postens datasentral som blir overført til Statens Datasentral AS (SDS), midlertidig skal beholde fortrinnsrett til ny statsstilling og rett til ventelønn. I St.prp. nr. 56 (1994-1995) Overføring av forvaltningen av eierinteressene i Statens Datasentral AS til Postverket og sammenslåing av Statens Datasentral AS og Postens datasentral, ble det foreslått at forvaltningen av statens eierinteresser i SDS overføres fra Administrasjonsdepartementet til Samferdselsdepartementet ved Postverket. Det ble forutsatt at SDS og Postens datasentral slås sammen og at tilsatte ved Postens datasentral gis tilbud om tilsetting i SDS, jf. Innst.S.nr.215 (1994-1995) fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen som ble behandlet i Stortinget 15. juni 1995.

       Som en overgangsordning legges det til grunn at tilsatte ved Postens datasentral for en periode på tre år fra overgangstidspunktet omfattes av tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 mht. fortrinnsrett til statlige stillinger og ventelønnsrettigheter. Slikt bibehold av rettigheter etter tjenestemannsloven må lovreguleres.

       Det forutsettes at eventuelle ventelønnsutgifter skal bæres av staten, og ikke av det enkelte selskap.

2. Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til det foreslåtte utkastet til lov.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om at tilsatte ved Postens datasentral midlertidig skal beholde visse rettigheter etter tjenestemannsloven ved overgang til Statens Datasentral AS.

§ 1. Virkeområde

       Loven gjelder tilsatte ved Postens datasentral som, i forbindelse med at Samferdselsdepartementet overtar forvaltningen av statens eierinteresser i Statens Datasentral AS (SDS) fra Administrasjonsdepartementet, blir tilsatt i SDS.

§ 2. Rettigheter

       Tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 om fortrinnsrett til annen statsstilling og ventelønn skal i tilfeller som nevnt i § 1 fremdeles gjelde for arbeidstakere som blir sagt opp av grunner som nevnt i tjenestemannsloven § 13 nr. 1 a, b og c, og som var omfattet av disse bestemmelsene før overføringen. Fortrinnsretten til annen statsstilling og retten til ventelønn etter forrige punktum opphører tre år etter overføringen.

§ 3. Ikrafttredelse

       Denne loven trer i kraft straks og opphører å gjelde 31. desember 1999.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 12. oktober 1995.

Magnus Stangeland, Ola Røtvei, Solveig Torsvik,
leder. ordfører. sekretær.