1. Samandrag

       Regjeringa gjer i proposisjonen framlegg om endring i § 40 om forelding av odelsløysingsrett i lov av 28. juni 1974 nr. 58 om odelsretten og åsetesretten. Bakgrunnen for framlegget er at retten til odelsløysing i dag i er to år. Fristen vert rekna frå dokument som gir den nye eigaren full heimel, vert tinglyst. Ved friviljug overtaking vert fristen rekna frå bruksovertakinga. Så lang frist gir uvisse for den som tek over eigedom, og vert ikkje rekna som naudsynt for den som tek over eigedom. Det er derfor framlegg om at fristen vert endra til eitt år.

       Framlegget om endring var opphaveleg Næringslovutvalet sitt. Utvalet gjorde òg framlegg om 6 månaders frist når dei som har odelsrett er varsla om skiftet i eigedomsretten.

       Høyringsinstansane har stort sett slutta seg til framlegget om å setje ned fristen frå to til eitt år. Mange gjekk mot framlegget om å setje ein frist på 6 månader når dei som har odelsrett er varsla, m.a. fordi det kan gje ulik handsaming av dei med odelsrett. Dei med best rett ville få berre 6 månader på å krevje løysing, medan dei med svakare rett ville få eitt år. Departementet gjer derfor ikkje framlegg om ei slik endring.

       Det vert òg gjort framlegg om nokre naudsynte endringar i odelslova og tinglysingslova som det ikkje vart gjort framlegg om i samband med ny jordlov.

       Endringane i odelslova vert sett i verk frå den tid Kongen fastset. Der fristen for å krevje odelsløysing har byrja å gå, gjeld toårsfristen.