1. Sammendrag

       Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til lov om forlengelse av og endringer i midlertidig lov om tiltak mot sjukdommer hos akvatiske organismer.

       Landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet har startet arbeidet med utforming av en permanent lov basert på prinsippene som er omtalt i havbruksmeldingen (St.meld. nr. 48 (1994-1995)). I påvente av permanent lov er det nødvendig å forlenge den midlertidige loven. Det foreslås samtidig å endre loven slik at det bl.a. blir mulig å stille krav til utførsel av akvatiske organismer og produkter av slike og at det blir utvidet adgang til å ta ut prøver for å overvåke helsetilstanden. Disse endringene tas inn for å oppfylle vilkårene i EØS-avtalen.

       Akvatiske organismer som er innført i strid med loven eller forskrifter gitt i medhold av loven, skal returneres eller destrueres. Det er nødvendig med regler for innkreving av kostnadene i denne forbindelse, og det foreslås at utgiftene skal være tvangsgrunnlag for utlegg. Innkrevingen skal gjøres av Statens innkrevingssentral.