2. Sammendrag

Nærmere om omlegging av refusjonsordningen

       Ordningen med refusjon av kommunale barnevernutgifter foreslås lagt om slik at kommunene får et årlig særskilt rammetilskudd på kr 80.000 pr. barn i 1996 t.o.m. det året den enslige mindreårige fyller 18 år. Omleggingen er motivert ut fra et ønske om å sikre kommunene tilfredsstillende gjennomsnittlig utgiftsdekning, samtidig som det blir økt forutsigbarhet mht. tilskuddets størrelse. Videre vil administrasjonen av ordningen bli enklere, siden kommunenes innsending av og fylkesmannens behandling av refusjonskrav faller bort. Målet er at ordningen skal bidra til at de enslige mindreårige flyktningene og asylsøkerne kan bosettes/direktebosettes så raskt som mulig.

       Fylkeskommunene vil fortsatt få refusjon for sine faktiske utgifter til barneverntiltak. Det særskilte rammetilskuddet til kommunene vil sammen med refusjonsordningen til fylkeskommunene legge til rette for at de enslige mindreårige flyktningene og asylsøkerne kan gis et godt barneverntilbud.

Høring

       Endringsforslaget er inntatt i Barne- og familiedepartementets budsjettforslag for 1996 og har derfor ikke vært sendt på alminnelig høring. Dette har sammenheng med at forslaget kun innebærer en omlegging av ordningen for overføring av midler fra refusjon til et særskilt rammetilskudd. Forslaget er blitt utarbeidet i samråd med landets kommuner v/Kommunenes Sentralforbund, som har gått inn for den foreslåtte omlegging.

Økonomiske og administrative konsekvenser

       Forslaget innebærer en administrativ forenkling både på kommunalt og statlig nivå. Endringsforslaget vil ikke få direkte økonomiske konsekvenser. For 1996 er det avsatt en overslagsbevilgning på kr 27.115.000 over kap. 854 post 64 til den omtalte ordning. Beløpet omfatter både tilskuddet på kr 80.000 pr. barn i 1996 og opprettholdelse av dagens ordning med refusjon av fylkeskommunens barnevernutgifter.