3. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at den foreslåtte lovendring er omtalt i Barne- og familiedepartementets budsjettforslag for 1996 uten at det i innstillingen til dette framkom innvendinger.

       Komiteen vil understreke viktigheten av at finansieringsordninger fungerer slik at barna sikres nødvendig og rask hjelp. Den foreslåtte omlegging innebærer en administrativ forenkling både på kommunalt og statlig nivå, samtidig som kommunene fortsatt sikres et tilskudd til barnevernsutgifter til mindreårige flyktinge- og asylsøkerbarn som er kommet til landet uten foreldre.

       Komiteen ser det som en fordel med enkle ordninger på dette området og støtter den foreslåtte lovendring.

       Komiteen vil understreke at omleggingen skjer i samråd med Kommunenes sentralforbund, og at kommunenes ansvar i forhold til disse barna forblir det samme. I de tilfeller der disse barna trenger hjelp fra barnevernet er de berettiget til å få dette på lik linje med andre barn. Det er videre viktig å bedre kunnskapen på dette området for å etablere et best mulig tilbud for disse barna. Bedre dokumentasjon og styrket FoU-satsing vil bidra til dette slik departementet skisserer. Komiteen vil peke på at enkelte kommuner kan ha hatt store utgifter til etablering av tiltak for enkelte barn, og understreker at det særskilte rammetilskuddet må fordeles på kommunene i de tilfellene der barn f.eks. flytter til en annen kommune. Det forutsettes at departementet følger utviklingen etter omleggingen, og omtaler dette dersom det er nødvendig.

       Komiteen ber departementet følge utviklingen nøye, og holde Stortinget orientert gjennom den årlige tilstandsvurdering i budsjettet.