2. Komiteens merknader

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, lederen, Rolf Terje Klungland, Rune Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Terje Riis-Johansen, Eva Lian og Morten Lund, fra Høyre, Tore Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen og fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, viser til sitt brev av 22. februar 1996 til Kommunal- og arbeidsdepartementet og svar fra departementet i brev av 27. februar 1996. Begge brevene er inntatt som vedlegg til innstillingen. Komiteen er opptatt av at sanksjonsbestemmelsene ikke skal ramme urimelig hardt og viser i den forbindelse til departementets svarbrev hvor det heter:

       « Det vil ikke foreligge noen generell undersøkelsesplikt for det enkelte forhandlerledd. Vedkommende vil i utgangspunktet måtte stole på at produktet som de omsetter er riktig merket etter de krav som gjelder for det enkelte produkt. Departementet ser derfor ingen fare for at uaktsomhetsansvaret skal kunne medføre at f.eks. lokale kjøpmenn som omsetter slike produkter skal kunne straffes på bakgrunn av uaktsom medvirkning. »

       Komiteen slutter seg til departementets vurdering og vil understreke viktigheten av denne.

       Komiteen vil peke på den unøyaktighet som ligger i ordbruken i proposisjonens forslag til § 111 nytt nr. 2, og vil foreslå bestemmelsen utformet som følger:

       « 2. setter et CE-merke på produktet uten at forutsetningene for dette er tilstede, eller som for øvrig ikke gir de opplysninger eller unnlater å gi tilsynsmyndigheten tilgang til produkt, rom, areal eller annet område som anses nødvendig for å kunne føre tilsynet. Medvirkning til omsetning av et slikt produkt straffes på samme måte. »

       Komiteen mener at ordet « aktløst » bør skiftes ut med « uaktsomt » som er et mer alminnelig brukt ord. Ordet brukes i lovens kap. XVIII. Straffeansvar. Det skiftes ut i overskriften i § 110 - § 111 og § 112.

       Overskriften i § 110 skal lyde:

       « § 110. Med bøter straffes den som forsettlig eller uaktsomt: »

       Overskriften i § 111 skal lyde:

       « § 111. Med bøter straffes den som forsettlig eller uaktsomt: »

       Overskriften i § 112 skal lyde:

       « § 112. Med bøter straffes den som forsettlig eller uaktsomt ikke etterkommer: »