1. Sammendrag

1.1 Bakgrunnen for forslaget

       Gjennom arbeidet med tilpasning av byggeforskriften til EUs direktiver som følge av at EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, har departementet kommet til at det er behov for lovhjemmel for å gjennomføre deler av direktivene i norsk rett. Tilpasningen foreslås hjemlet i plan- og bygningslovens § 77. Vedrørende sanksjoner foreslås et tillegg til lovens § 111. I sistnevnte bestemmelse er det også foretatt oppretting av terminologi og mindre feil i forbindelse med endringene som ble foretatt i plan- og bygningsloven i forbindelse med Ot.prp. nr. 39 (1993-1994) .

       Byggevaredirektivet er det mest sentrale direktivet som betinger lovendringen. Det er gitt etter den såkalte « nye metode » ( « new approach ») i EU. Dette innebærer at direktivene fastsetter overordnede rammer for produkter i forhold til helse, miljø og sikkerhet i selve direktivet. De europeiske standardiseringsorganisasjonene CEN, CENELEC og ETSI får i oppdrag å utforme tekniske spesifikasjoner i form av harmoniserte standarder som ivaretar de krav direktivene setter. Det skal kunne bekreftes at produktene er i samsvar med disse tekniske spesifikasjonene etter spesielle metoder. Produkter som kan vise slikt samsvar kan CE-merkes, og merkingen skal kunne sikre fri omsetning av varer innen EØS-området. De enkelte lands myndigheter har plikt til å føre kontroll med bruk av merket.

       Byggevaredirektivets krav medfører for det første at det er behov for lovhjemmel som setter forbud mot omsetning i strid med kravene, og for det andre en lovhjemmel som gir departementet, eller delegert myndighet, en mulighet til å føre tilsyn med omsetningen av produktet og med bruken av CE-merket. Ved en overtredelse av omsetningsforbudet trengs en lovhjemmel for å kunne forby produktet og å kunne treffe tiltak i forbindelse med tilbakekalling av produkter som ikke oppfyller kravene.

       Gjennomføringen av EØS-direktivene medfører også behov for en forskriftshjemmel tilpasset de tekniske krav til produkter til byggverk.

       Systemet for CE-merking av produkter til byggverk er pr. i dag ikke i funksjon, da bl.a. et større antall harmoniserte standarder mangler. Norge er imidlertid forpliktet til å implementere direktivene, og etterhvert som systemet tas i bruk er det viktig at de formelle rammer er i orden.

1.2 Høringsbehandlingen

       Forslag til endringer i plan- og bygningslovens § 77, samt forslag til tilhørende endringer i byggeforskriftene ble sendt på høring den 22. september 1995. Høringsbehandlingen omfattet samtlige departement, fylkesmenn, utvalgte kommuner samt etater, berørte organisasjoner og enkeltbedrifter. Departementet har mottatt 36 høringsuttalelser til lovforslaget. I all hovedsak støtter høringsinstansene forslaget. I proposisjonen er det nærmere redegjort for høringsuttalelsene.

1.3 Direktivene

       Departementet viser til at byggevarediretivet krever at EU/EØS-landene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at de produkter som omfattes av direktivet bare kan omsettes dersom de egner seg til formålet. Som formål regnes at de er beregnet for bruk i byggverk og at de oppfyller ett av seks grunnleggende krav til produktets egenskaper som er gitt gjennom krav til dokumentasjon av produkt. Videre inneholder direktivet regler om markedskontroll som myndighetene nasjonalt må utføre for å sikre at produktene er i overensstemmelse med de nevnte kravene.

       Referansen til direktivet om løfteinnretninger og maskinsikkerhet gjelder rene sikkerhetsbestemmelser og dokumentasjon av sikkerhet for forskjellige typer heiser og personløfteinnretninger.

       I proposisjonen redegjøres det kort for hvordan implementeringen av byggevaredirektivet er gjennomført i de andre nordiske landene. Danmark og Finland har implementert direktivene gjennom endringer i sine bygningslover.

       Departementet har kommet til at det ikke er hjemmel i andre lover for å gjennomføre direktivene som omfatter produkter av byggverk. Departementet finner det mest hensiktsmessig å bygge videre på bestemmelsen i plan- og bygningslovens § 77 vedrørende kontroll med byggevarer, for å hjemle kravene som følge av EØS-avtalen.

1.4 Kontroll med produkter til byggverk og CE-merking

       I proposisjonen omtales nærmere de krav som plan- og bygningsloven stiller med hensyn til kontrollansvar og praksis ved produktkontroll etter loven.

       Departementet omtaler også CE-merking på generelt grunnlag. Det pekes bl.a. på at hovedtanken bak CE-merking ikke er at det skal være et merke som skal sikre forbrukeren at produktet innehar en viss kvalitet eller tilfredsstiller visse krav til sikkerhet, men det skal i første rekke være et hjelpemiddel for de myndigheter som skal kontrollere at produktet oppfyller de krav som EUs regler har satt til det.

       Kontrollen består av flere trinn. Produksjonskontroll foretas før produktet slippes ut på markedet og vil være under tilsyn av nasjonale myndigheter i produktets opprinnelsesland. Markedskontroll er det andre trinnet i kontrollordningen, og skal gi sikkerhet for at produktet er i overensstemmelse med den tekniske spesifikasjoner. De enkelte lands plikt til å føre markedskontroll med CE-merkede produkter følger av det enkelte direktiv.

       Kontroll av produkter til byggverk har en tredje fase, utover førmarkeds og markedskontroll, som omfatter kontroll av produkter i forbindelse med byggesaksbehandlingen. Medlemsstatene fastsetter selv det nasjonale sikkerhetsnivået i byggverk, og bygningskontrollen vil følgelig fortsette som før EØS-avtalen, men med de endringer som den reviderte plan- og bygningsloven legger opp til.

       De tekniske spesifikasjonene for produkter til byggverk omfatter egenskaper utover rene helse og sikkerhetsmessige forhold (som er det vanlige), eksempelvis termisk isolasjonsevne av hensyn til energisparing og andre forhold som gjelder det ytre miljø. I proposisjonene redegjøres det nærmere for den spesielle CE-merkingen av produkter til byggverk.

       Departementet gjør også greie for hvordan markedskontrollen av produkter til byggverk er tenkt å fungere. Departementet anser det riktig at ansvaret for markedskontrollen legges til den fagmyndighet som har tilsynet med oppføring av bygg, og ikke til et eget produkttilsyn. Kontrollen krever inngående kjennskap til førmarkedskontrollen og god kontakt med utpekte tekniske kontrollorganer på området. Departementet vurderer å utpeke Statens bygningstekniske etat (BE) som sentral tilsynsmyndighet, med departementet som overordnet organ. Det legges ikke opp til nye tilsynsoppgaver for kommunene. Forslaget om en sentral tilsynsmyndighet har fått støtte av flere av høringsinstansene.

       Det er opp til det enkelte land hvordan man vil ivareta direktivets krav til kontroll av produkter på markedet. Departementet anser det som tilstrekkelig at det kun er ved en begrunnet mistanke at bygningsmyndighetene plikter å foreta en markedskontroll. Hvis det ved kontroll viser seg at produktet ikke tilfredsstiller de krav det er merket etter, skal tilsynsmyndigheten gi pålegg om å stanse omsetningen av produktet inntil det er riktig merket. Dette vil mest sannsynlig innebære at produktet må fjernes fra salgsleddet og tilbakeføres produsenten.

       Det er produsenten eller dennes representant som er ansvarlig for at produktet blir riktig merket. Sanksjoner må derfor, som hovedregel, rettes mot denne. I de tilfeller der omsetningsleddet forsettlig eller uaktsomt har medvirket til omsetningen, bør også disse kunne straffes.

       Gjennomføringen av byggevaredirektivet forutsetter også etablering av prosedyrer for informasjon og rådspørring innen EØS-området dersom bygningsmyndigheten finner at et produkt ikke tilfredsstiller de krav som det er merket etter. Prosedyrene må følges opp av sentrale myndigheter dersom misbruk forekommer.

       Kostnadene bygningsmyndighetene får i forbindelse med markedskontroll skal kunne dekkes ved bruk av gebyrer på samme måte som bygningsmyndighetene dekker inn kostnader som løper ut over den ordinære byggesaksbehandlingen. Viser det seg ved kontrollen at produktet likevel er i samsvar med kravene, skal gebyr ikke kunne beregnes.

       For å sikre en gjennomføring av byggevaredirektivet i norsk rett på de sektorene som behandles/godkjennes etter annet lovverk enn plan- og bygningsloven, mener departementet at det er mest hensiktsmessig at bygningsmyndigheten er tilsynsmyndighet i alle saker vedrørende produkter til byggverk.

1.5 Administrative og økonomiske konsekvenser

1.5.1 Konsekvenser for næringslivet

       For produsentene medfører lovendringene krav om at de skal dokumentere samsvar med de krav som følger av produktdirektivet, i første rekke byggevaredirektivet. Ordningen vil medføre økte kostnader i form av engangs- eller årsgebyrer. Produsenter av de produkter som det vil bli forlangt sertifikat for vil få de mest omfattende kostnadene. Innføring og sertifisering av et kvalitetssystem etter NS-EN ISO 9000-serien vil kunne beløpe seg til inntil 1 % av omsetningen. På den annen side vil innføring av et kvalitetssystem i en produksjonsbedrift på sikt føre til reelle innsparinger som overstiger dette beløpet.

       For norske produsenter vil dokumentasjon og CE-merking være en betingelse for eksport. Ved at kravet innføres nasjonalt og myndighetene tilrettelegger systemene, vil dette være et positivt bidrag til å åpne det europeiske marked for norske produsenter og bidra til norsk eksport av produkter til byggverk. Dette vil også kunne stimulere til økt konkurranse og dermed lavere priser, slik at overgangen derfor totalt sett kan bli økonomisk lønnsom.

       For å gjennomføre samsvarsvurderinger vil bygningsmyndighetene benytte lov om tekniske kontrollorganer som har til oppgave å gjennomføre samsvarsvurderinger etter EØS-avtalen. Teknisk kontrollorgan for de produkter som omfattes av direktiver nevnt i dette forslaget vil i det vesentlige være organer som driver tilsvarende virksomhet i dag, ca 15-20 stk. De økonomiske konsekvenser for disse organene vil være knyttet til egeninteressen ved å bli akkreditert for produktsertifisering. Akkreditering vil bli lagt til grunn for utpeking av kontrollorganer, og det sees ingen administrative eller økonomiske konsekvenser av kravet om utpeking utover arbeid ved søknad og akkreditering.

1.5.2 Konsekvenser for det offentlige

       Endringene medfører at Kommunal- og arbeidsdepartementet må utpeke og følge opp de tekniske kontrollorganene som nevnt ovenfor, hvilket vil medføre noe merarbeid. En stor del av arbeidet med utpekingen tenkes delegert til Statens bygningstekniske etat.

       De nye reglene om markedskontroll vil medføre nye tilsynsoppgaver. Det antas at markedsovervåkningen i det vesentlige vil kunne gjennomføres uten økte ressurser i Statens bygningstekniske etat. Departementet vil imidlertid vurdere tilsynsbehovet løpende etterhvert som CE-merking av produkter til byggverk blir gjennomført.

       Det kan bli aktuelt med offentlig tilskudd i oppstartingsfasen ved etableringen av norsk organ for Europeisk teknisk godkjenning av produkter til byggverk. Norsk Byggforskningsinstitutt har fått oppgaven som slikt organ. Det tas sikte på at denne virksomheten skal gå i økonomisk balanse på forretningsmessig basis.

       I forhold til de kontrolloppgaver som kommunene allerede har etter plan- og bygningsloven innebærer de foreslåtte endringene ikke noe merarbeid av betydning.