5. Høring

5.1 Sammendrag

       Lovutkastet sammen med høringsnotatet har vært ute på høring. I kap. 6. i proposisjonen gis en oversikt over høringsinstansene. I dette kapitlet kommenterer departementet ulike spørsmål som er tatt opp i forbindelse med høringen. Blant annet har flere av høringsinstansene tatt opp spørsmål knyttet til postloven som fullmaktslov.

       Departementet viser til at dagens lovgivning er i utpreget grad en fullmaktslov. I lovforslaget har en foreslått en klarere beskrivelse av lovens virkeområde og brukernes rettigheter. Det foreslås fullmakt til å gi utfyllende/presiserende forskrifter på nærmere angitte områder. Dette for bedre å kunne følge opp og sikre oppfyllelse av den postpolitikk Stortinget fastsetter gjennom behandling av meldinger, proposisjoner m.v. Forskriftsutkast vil bli sendt på bred høring før de vedtas.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti har merket seg at bl.a. Den norske Postorganisasjon og Norsk Postforbund er kritisk til en fullmaktslov. Videre har disse medlemmer merket seg at Forbrukerombudet har tatt opp problemet med å skille mellom uønsket reklame og offentlig informasjon.

       Disse medlemmer er tilfreds med at forskriftene til loven skal sendes ut til høring og forutsetter at også de som representerer brukernes interesser får uttale seg til forskriftene.