11. Oversikt over fradragsbeløp og beløpsgrenser

Sammendrag

       I vedlegg 1 i proposisjonen følger en oversikt over fradragsbeløp i skatteloven og beløpsgrenser i sentrale skatte- og avgiftslover med tilhørende forskrifter. Oversikten er ordnet slik at lovene er ført opp i rekkefølge etter vedtaksdato.

       En har ikke tatt med bestemmelser der en tallstørrelse er angitt som en funksjon av folketrygdens grunnbeløp.

       Oversikten i år kombinerer avsnitt II og III i Stortingets vedtak av 24. november 1995. De neste tre år vil oversikten begrenses til å gjelde avsnitt II i vedtaket. En har lagt til grunn at denne del av vedtaket ikke forutsetter at Regjeringen skal gi en vurderende omtale av alle beløpsgrenser i skatteloven hvert år. Det vanlige budsjettopplegg, som følges også i år, er at Regjeringen omtaler og vurderer beløpsgrenser av mer allmenn betydning, både grenser som foreslås endret og grenser som foreslås videreført uendret. Mer spesielle beløpsgrenser omtales bare når de foreslås endret. Dette opplegg forutsettes å kunne følges også i senere år. Flere spesielle beløpsgrenser vil for øvrig oftest være fastsatt med sikte på å ligge fast i en del år, og krever da heller ikke årlig vurdering.

Komiteens merknader

       Komiteen tar vedleggene til proposisjonen til orientering. Komiteen mener at Regjeringen i sitt framlegg burde ha omtalt når de ulike beløpsgrenser ble endret sist. Informasjonsverdien for Stortinget av de fremlagte beløpsgrenser ville på den måten blitt bedre. Komiteen vil derfor be departementet i fremtidige fremleggelser også ta med årstall for endringer av de ulike beløpsgrenser.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Stephen Bråthen vil vise til at de tar opp en rekke forslag om å inflasjonsjustere beløpsgrenser.