4. Endring i lov om ligningsforvaltning

Sammendrag

       Oljeskattekontoret utfører sentral ligning og kontroll av selskaper som driver utvinningsvirksomhet og rørledningstransport på norsk sokkel. Fram til 1. januar 1996 var kontoret organisert som en egen etat under Finansdepartementet. Fra nevnte tidspunkt ble Oljeskattekontorets organisasjonsmessige plassering endret til et sentralskattekontor på linje med Sentralskattekontoret for utenlandssaker og Sentralskattekontoret for storbedrifter, under felles ledelse av Skattedirektoratet.

       For å markere Oljeskattekontorets status som sentralskattekontor, anser imidlertid departementet det hensiktsmessig at det tas inn en tilføyelse i ligningsloven § 2-4 om at Oljeskattekontoret er statlig sentralskattekontor for skattyter som driver utvinning, behandling og rørledningstransport av petroleum på norsk kontinentalsokkel. Samtidig bør det uttrykkelig framgå av § 2-4 at bestemmelsene i § 2-4 nr. 2 og nr. 3 ikke får anvendelse på Oljeskattekontoret og ovennevnte nemnder, men at de særskilte reglene i petroleumsskatteloven fortsatt skal gjelde. På dette punkt er det ikke hensikten å foreta realitetsendringer. Det vises til vedlagte lovutkast til endring av ligningsloven § 2-4. Det foreslås at endringen trer i kraft straks med virkning fra og med 1. januar 1996.

Komiteens merknader

       Komiteen viser til at Oljeskattekontoret fra 1. januar 1996 fikk endret organisatorisk plassering. For å markere Oljeskattekontoret som et sentralskattekontor for ligning og kontroll av selskaper som driver utvinningsvirksomhet og rørledningstransport på norsk sokkel, foreslår departementet at dette tas inn som et tillegg i ligningslovens § 2-4 med presisering om at bestemmelsene i § 2-4 nr. 2 og 3 ikke får anvendelse for Oljeskattekontoret og med tilhørende nemnder.

       Komiteen gir sin tilslutning til departementets forslag til lovendringer § 2-4 nr. 1 bokstav c, og forutsetter at endringer trer i kraft straks med virkning fra 1. januar 1996.