5. Endring i lov om statens petroleumsfond

Sammendrag

       Regjeringen legger fram forslag til endring i lov om Statens petroleumsfond for å ta hensyn til statens utgifter til fjerning eller annen disponering av innretninger på kontinentalsokkelen.

       Når staten krever innretninger fjernet, skal staten dekke en andel av oljeselskapenes fjerningskostnader. Lov om Statens petroleumsfond § 2 regner opp de inntekter og utgifter som inngår i kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten som blir overført fra statsbudsjettet til Statens petroleumsfond som fremmes i denne proposisjonen, innebærer at statens utgifter til fjerning eller annen disponering av sokkelinnretninger skal inngå i denne kontantstrømmen. Statens egne direkte utgifter gjennom SDØE inngår allerede i kontantstrømmen.

       Endringen som foreslås i § 2 i lov om Statens petroleumsfond innebærer at statens utgifter til fjerning eller annen disponering av innretninger fra kontinentalsokkelen, samt eventuelle inntekter, tas med i beregningen av netto kontantstrøm til Statens petroleumsfond. Dette har ingen betydning for størrelsen på formuesoppbyggingen i Statens petroleumsfond. Dersom disse utgiftene ikke hadde inngått i beregningen av netto kontantstrøm-begrepet, ville det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet blitt tilsvarende større og krevd tilsvarende større overføringer tilbake fra petroleumsfondet til statsbudsjettet.

       Lovens § 2 inneholder henvisninger til lov om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster m.v. av 13. juni 1975 nr. 35 og lov om petroleumsvirksomhet av 22. juni 1985 nr. 11. Ved vedtakelse av forslag til ny petroleumslov, jf. Ot.prp. nr. 43 (1995-1996) vil henvisningen til sistnevnte lov måtte endres. Departementet foreslår at henvisningen til petroleumsskatteloven og petroleumsloven i lov om Statens petroleumsfond § 2 endres slik at en benytter lovenes korttitler i henvisningen. Det vises til lovutkastet.

Komiteens merknader

       Komiteen vil peke på at staten er forpliktet til å dekke en nærmere fastsatt andel av utgiftene som påløper når innretninger på kontinentalsokkelen skal fjernes eller på annen måte disponeres etter at produksjonen på feltet er avsluttet.

       Komiteen gir sin tilslutning til den foreslåtte endring av § 2 slik at disse utgiftene og eventuelle inntekter inngår i beregningen av nettokontantstrøm til Statens petroleumsfond.