8. Opplysningsplikt for foretak

8.1 Gjeldende rett

       Det er i proposisjonen redegjort for gjeldende rett vedrørende opplysningsplikt for foretak.

8.2 Endringsforslag

Sammendrag

       Det er i proposisjonen redegjort for lovutvalgets forslag og til høringsuttalelsene vedrørende opplysningsplikt for foretak.

       Opplysningsplikten i verdipapirhandelloven § 1-11 og børsloven § 4-7 er pålagt ethvert foretak som har verdipapirer notert på børsen. Etter departementets syn hører slike bestemmelser som er rettet mot foretakene, naturlig hjemme i børsloven og børsforskriften. De bestemmelser NHO har vist til når det gjelder børsens rolle i forbindelse med prospekter, retter seg ikke kun mot utstederforetaket. Etter departementets syn har disse reglene derfor en mer naturlig plass i verdipapirhandelloven. Slike regler foreslås derfor videreført i verdipapirhandelloven. Departementet slutter seg etter dette til lovutvalgets forslag. Det foreslås at verdipapirhandelloven § 1-11 om opplysningsplikt for foretak, oppheves.

       Departementet legger til grunn at eventuelle regler om opplysningsplikt for utstedere av finansielle instrumenter som omsettes eller noteres på andre regulerte markeder enn børs, bør fastsettes i et eget regelverk for slike markeder. Ettersom den generelle opplysningsplikten for foretak med børsnoterte verdipapirer fullt ut foreslås å reguleres av børsregelverket, anser departementet det lite hensiktsmessig å ta inn en forskriftshjemmel i verdipapirhandelloven, som foreslått av Kredittilsynet.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til redegjørelsen foran vedrørende opplysningsplikt for foretak og slutter seg til forslaget om at verdipapirhandellovens § 1-11 oppheves.