Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om lov om skolefritidsordninger. (Ordningen omfatter elever i de fire første årstrinnene i den 10-årige grunnskolen.)

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 89 (1996-1997)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:67 (1996-97)
  • Dato: 29.05.1997
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen

1. Forslaget

       I dokumentet fremmes følgende forslag om vedtak til ny lov om skolefritidsordninger, som forutsettes å tre i kraft 1. august 1997:

« § 1.

       Alle kommuner skal sørge for at det er skolefritidsordning for elevene i de fire første årskullene i den tiårige grunnskolen. Skolefritidsordninga skal tilpasses lokale forhold, men skal legges opp slik at den gir trygghet for barna og for deres trivsel og vekst mens foreldrene er på arbeid.

§ 2.

       Skolefritidsordninga finansieres gjennom statstilskudd, foreldrebetaling og kommunale midler. Dette er likevel ikke til hinder for at statlige og/eller kommunale midler etter nærmere vedtak finansierer ordninga. Statstilskuddet fastsettes hvert år som en del av vedtaket om statsbudsjettet.

§ 3.

       Foreldrebetalinga må ikke være så høy at den er til hinder for at alle barn i alderen 6-9 år som har behov for det, kan delta i ordninga. Departementet kan gi forskrifter om maksimalsatser hvis dette er nødvendig for å oppfylle bestemmelsen i første punktum. »

       Forslagsstilleren mener at det åpenbart er nødvendig å lovfeste prinsippene for skolefritidsordninger med hensyn til bl.a. trygghet for barna og kommunale bidrag, jf. regjeringsvedtak i statsråd 30. april 1993, dersom disse skal virke i praksis. For eksempel har Oslo kommune vedtatt å ikke yte kommunal andel av finansieringen av skolefritidsordningen.


2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ottar Kaldhol, Marit Lefdal, Trond Mathisen, Tomas Norvoll, Marit Nybakk og Oddbjørg Ausdal Starrfelt, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, Sigurd Manneråk og Rita H Roaldsen, fra Høyre, Jan Tore Sanner og Siri Frost Sterri, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Kristelig Folkeparti, lederen Jon Lilletun, og representanten Ellen Chr Christiansen, viser til sin pågående behandling av innstilling om St.meld. nr. 55 (1996-1997) Om skolefritidsordningen. Komiteen finner det hensiktsmessig å drøfte spørsmålet om lovfesting av skolefritidsordningen i den forbindelse.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil foreslå at dokumentet vedlegges protokollen.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Ellen Chr Christiansen ser ingen grunn til at skolefritidsordninger skal lovfestes i en ny, separat lov og mener følgelig at forslaget om en ny lov om skolefritidsordninger må avvises. Disse medlemmer vil fremme forslag om dette, og for øvrig komme tilbake til realiteten i spørsmålet om lovfesting i forbindelse med meldingen om skolefritidsordningen.

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre og representanten Ellen Chr Christiansen:

       Forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om lov om skolefritidsordninger - avvises.

4. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til ovenstående og rår Odelstinget til å fatte følgende

vedtak:

       Forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om lov om skolefritidsordninger. (Ordningen omfatter elever i de fire første årstrinnene i den 10-årige grunnskolen) - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 29. mai 1997.

Jon Lilletun, Marit Nybakk, Siri Frost Sterri,
leder. ordfører. sekretær.