23. Gjennomgang av skatteregler for naturalytelser

Sammendrag

       Finanskomiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og representanten Stephen Bråthen fremmet i B.innst.S.nr.IV (1996-1997) om Revidert nasjonalbudsjett for 1997 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 1998 gjennomgå reglene for beskatning av naturalytelser med sikte på forenklinger og forbedringer av systemet. »

       Forslaget ble vedtatt i Stortinget 20. juni 1997.

       I Ot.prp.nr.1 (1997-1998) kap. 22 redegjør departementet for naturalytelser i arbeidsforhold.

       Omtalen er begrenset til en generell begrunnelse for den alminnelige skatteplikt for private fordeler ved naturalytelser, og til en redegjørelse for departementets plan om en revisjon av naturalytelsesforskriften.

       Etter departementets vurdering er det behov for en gjennomgang av sider ved beskatningen av naturalytelser. En har igangsatt arbeidet med en generell gjennomgang av forskrift av 2. september 1977 nr. 2 (naturalytelsesforskriften). Denne forskriften er endret og utvidet så mange ganger at en generell revisjon er ønskelig. Departementet tar sikte på å utforme en ny forskrift hvor målet er forenklinger av regelverket. Ved denne gjennomgangen vil departementet foreta en strukturendring av de eksisterende reglene. Videre vil departementet vurdere om det er andre naturalytelser enn de som i dag omfattes av naturalytelsesforskriften som helt eller delvis bør falle inn under den nye forskriften. Behovet for endringer og forenklinger i de bestående bestemmelser vil også bli vurdert. Departementet vil også foreta en gjennomgang og eventuell hevning av dagens beløpsgrenser i naturalytelsesforskriften. Det tas sikte på å ha ferdig et høringsnotat i løpet av 1998, så fastsetting av ny forskrift kan skje i løpet av 1999 med iverksetting fra 1999 eller 2000.

       Skattedirektoratet deltar i arbeidet med en gjennomgang av reglene for beskatning av naturalytelser, og har i den forbindelse oppfordret ligningsetaten til å komme med innspill vedrørende eventuelle endringer i forhold til dagens regelverk.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Tverrpolitisk Folkevalgte, tar orienteringen til etterretning.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til sine respektive merknader under pkt. 1.13.2 i B.innst.S.nr.1 (1997-1998).