26. Utredning om inntektsskattesystemet

Sammendrag - regjeringen Bondevik

       I henhold til Stortingets vedtak fra i vår vil departementet utrede spørsmål om flatere skatt. I dette arbeidet vil det også inngå å vurdere tilnærminger mellom skattenivået for kapitalinntekter og arbeidsinntekter m.v. Formen på utredningen vil bli vurdert nærmere.

       Departementet utreder for tiden skattlegging av aktive og passive eiere i samsvar med finanskomiteens merknader i B.innst.S.nr.IV (1995-1996). Delingsmodellen består av de nærmere regler om fastsetting av personinntekt i nærings- og selskapshold. Som ledd i en mer omfattende vurdering av inntektsskattesystemet vil det være naturlig å vurdere hvordan personinntekt i næringsvirksomhet og selskapsforhold skal fastlegges og skattlegges. Det er blant annet viktig å vurdere regler som ikke inviterer til omfattende tilpasninger.

Komiteens merknader

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til Innst.S.nr.257 (1996-1997) og de premisser Arbeiderpartiet der stilte for en slik utredning.

       Medlemene i komiteen frå Kristeleg Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Tverrpolitisk Folkevalde vil peika på at Regjeringa i « Politisk grunnlag for ei Sentrumsregjering » har uttalt at den vil leggja fram forslag om omlegging i skatte- og avgiftspolitikken, særleg med sikte på statsbudsjettet for 1999. Det nemnde dokumentet går nærare inn på retningslinjer for ei slik omlegging.

       Desse medlemene tek elles til etterretning departementet si orientering om saka.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ber Regjeringen særlig vurdere innføring av flat skatt.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sin merknad i pkt. 1.13.9 i B.innst.S.nr.1.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til merknad under pkt. 1.13.9 i B.innst.S.nr.1 (1997-1998), der det framgår at Sosialistisk Venstreparti er imot flat skatt.