8. Lovteknisk revisjon av folketrygdloven kapittel 9 om stønad ved barns og andre nære pårørendes sykdom

8.1 Sammendrag

       I Ot.prp.nr.26 (1996-1997), som ble behandlet og vedtatt i Stortinget samtidig med ny folketrygdlov, foreslo departementet flere endringer i kapittel 9 for å forbedre foreldrenes rettigheter ved barns sykdom. Stortinget vedtok i tillegg ytterligere utvidelser i kapittel 9 i forhold til departementets opprinnelige lovforslag, jf. Innst.O.nr.46 (1996-1997).

       Etter departementets syn har de nevnte endringene ført til at kapittel 9 i ny folketrygdlov er blitt mindre oversiktlig og konsistent. Departementet mener videre at enkelte av endringene også trenger en nærmere presisering. På bakgrunn av dette har departementet funnet det nødvendig å foreta en lovteknisk gjennomgang og revisjon av kapittel 9, med sikte på å avklare visse tvetydigheter og få et oversiktlig regelverk.

       Departementet har valgt å fremme hele kapitlet på nytt, fordi det foreslås relativt mange språklige og redaksjonelle endringer.

       Blant annet på bakgrunn av de lovtekniske endringene som foreslås i denne proposisjonen er det nødvendig med mindre justeringer i arbeidsmiljøloven § 33A nr 5. Det uttales at lovforslaget i Ot.prp.nr.24 (1997-1998) fullt ut dekker innholdet av de tilsvarende lovforslagene som er fremmet i Ot.prp.nr.16 (1997-1998) som er til behandling i Stortinget.

       Departementet foreslår at endringene trer i kraft 1. januar 1998.

8.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til at de fremlagte forslag er en oppfølging av tidligere vedtak som tar sikte på å forbedre foreldres rettigheter ved barns sykdom.

       Komiteen slutter seg til de fremlagte forslag.