12. Vilkårsbunde skattefritak ved innløysing av festetomt

Sammendrag

Departementet gjer framlegg om å endre skattelova § 45 åttande ledd om vilkårsbunde skattefritak ved ufrivillig realisasjon. Framlegget går ut på at skattytaren (bortfestaren) kan reinvestere den gevinsten han oppnår ved innløysinga i anten anna tomt som blir bortfesta, eller i areal som blir nytta i den næringa som den innløyste tomta har vore knytt til. Dette inneber ei utviding av regelen om vilkårsbunde skattefritak når det gjeld realisasjon ved innløysing av festetomt, jf. kap. 11.4 i proposisjonen.

Departementet gjer framlegg om at ein og kan reinvestere i areal til bruk i binæring til den næringa som festetomta var knytt til. Departementet vil i forskrift gjere nærmare greie for kva for binæringar som er omfatta av regelen, og vil da ta utgangspunkt i forskrift av 8. desember 1995 nr. 1085 til utfylling og gjennomføring av reglene om fastsettelse av personinntekt i skatteloven fjerde kapittel § 4-2 andre ledd.

Departementet gjer framlegg om at endringane skal gjelde med verknad frå og med inntektsåret 1999.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til endring i skatteloven § 45 åttende ledd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre slutter seg til Regjeringens forslag, men påpeker at reinvestering, gitt de nye foreslåtte bestemmelser, i tenkte tilfeller kan tenkes å være umulig. For eksempel er det tenkbart at det ikke finnes egnede arealer til salgs for de formål som oppfyller vilkårene i den foreslåtte utvidelse av skattelovens § 45 åttende ledd bokstav b.

Disse medlemmer legger til grunn at eventuell gevinst ved ufrivillig innløsning av festetomt i slike tilfeller er skattefri.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

I.

§ 45 åttende ledd bokstav b nytt annet ledd skal lyde:

Er reinvestering umulig, anses gevinsten ved realisasjonen å være skattefri.

II.

Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1999.»