Innstilling fra justiskomiteen om endringer i lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr.

Dette dokument

Til Odelstinget.

Sammendrag

I proposisjonen foreslås at grunngebyret i rettsgebyrloven § 1 (R) økes fra kr 515 til kr 530, med virkning fra 1. januar 1999. Forslaget om økning er i samsvar med forslaget i St.prp. nr. 1 (1998-99) Justis- og politidepartementet.

Økningen svarer omlag til forventet prisøkning fra 1998 til 1999.

For å gjøre loven klarere og sikre en lik praksis, foreslås også enkelte presiseringer i §§ 20 og 22 som ikke innebærer realitetsendringer.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Astrid Marie Nistad, Jan Petter Rasmussen og Ane Sofie Tømmerås, fra Fremskrittspartiet, Jan Simonsen og Jørn L. Stang, fra Kristelig Folkeparti, Unni Hennum Lie og åse Wisløff Nilssen, fra Høyre, lederen Kristin Krohn Devold og Bjørn Hernæs, og fra Senterpartiet, Tor Nymo, viser til at de budsjettmessige virkningene av økningen er innarbeidet i den vedtatte budsjettrammen for rammeområde 5 på statsbudsjettet for 1999.

Komiteen slutter seg etter dette til forslaget, og viser for øvrig til de ulike partifraksjoners respektive merknader til kap. 3410 Rettsgebyr i Budsjett-innst. S. nr. 4 1998-99).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at gebyrene i dag er så høye at noen borgere vegrer seg for å ta i bruk rettsvesenet. Den årlige avgiftsforhøyelsen kan føre til at enkelte ikke kan benytte seg av rettsvesenet i en rettsstat. Disse medlemmer vil understreke at rettsgebyret ikke må virke avskrekkende for den enkelte. Disse medlemmer mener rettsgebyret ikke bør økes i 1999 og foreslo derfor i Budsjett-innst. S. I (1998-99) at satsen skulle settes lik hva den var i begynnelsen av denne stortingsperioden; kr 505.

Forslaget fikk imidlertid ikke tilslutning fra de øvrige partier, og innenfor den vedtatte ramme for justissektoren er det ikke mulig for disse medlemmer å videreføre forslaget.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr.

I.

I lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr gjøres følgende endringer:

§ 1 andre ledd skal lyde:

Gebyret beregnes med utgangspunkt i et grunngebyr kalt rettsgebyret. Dette utgjør kr 530.

§ 20 skal lyde:

For begjæring fra loddeier om utferdigelse av proklama i medhold av skifteloven § 70 annet ledd betales 4 ganger rettsgebyret. Tas boet senere under behandling av skifteretten, reduseres gebyret for bobehandlingen med 4 ganger rettsgebyret.

§ 22 nr. 5 skal lyde:

utleggsforretning, arrestforretning og midlertidig forføyning,

II.

Endringene trer i kraft 1. januar 1999.

Oslo, i justiskomiteen, den 1. desember 1998.

Kristin Krohn Devold, Jan Petter Rasmussen Jan Simonsen,
leder. ordfører. sekretær.