24. Avgiftsfritak for UNICEF-kort

Sammendrag

I forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett vedtok Stortinget følgende, jf. Innst. S. nr. 236 (1998-1999):

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om at UNICEF-kort fritas for merverdiavgift, slik at kortsalget fra og med 1999 blir avgiftsfritt.»

Departementet vil i denne proposisjonen følge opp Stortingsvedtaket ved å foreslå at UNICEFs salg av kort til betydelig overpris unntas fra merverdiavgiftslovens bestemmelser. Dette gjennomføres ved å utvide gjeldende unntaksbestemmelse i merverdiavgiftsloven § 5 nr. 1 bokstav d. Utfra likhetshensyn og lovtekniske hensyn foreslår departementet at unntaket bør gjøres generelt for alle veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner som omsetter varer til betydelig overpris.

Departementet foreslår videre at endringen trer i kraft fra 1. juli 1999. En ikrafttredelse på dette tidspunktet vil medføre at UNICEFs omsetning av kort for 1999 vil bli unntatt, da denne omsetningen er sesongbetont. I tillegg vil en slik løsning hindre negative virkninger for de som omfattes av endringen for første halvår av 1999, som for eksempel reversering av regnskap, tilbakebetaling av eventuelle utbetalinger som følge av negative oppgaver m.v.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til nytt annet punktum i merverdiavgiftsloven § 5 første ledd nr. 1 bokstav d om unntak fra merverdiavgift for omsetning fra veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner, når disse omsetter varer til betydelig overpris. I samsvar med Regjeringens forslag oppheves de særlige lempningsreglene som i dag gjelder for slik omsetning etter merverdiavgiftsloven § 18 fjerde og femte ledd.