3.1 Sammendrag

Denne paragrafen dreier seg om fornyelse av arbeidstillatelse og oppholdstillatelse. Endringene i § 11 er primært en følge av endringene i § 8 og § 9. Konkret foreslås det at fornyelse av arbeidstillatelse og oppholdstillatelse ikke skal være noen rettighet, men gjenstand for vurdering. Det forutsettes at forsvarlig underhold og bolig er sikret også ved søknad om fornyelse av tillatelse til arbeid og opphold.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at ordlyden i § 11 legger opp til at de samme vilkårene som må være oppfylt ved første gangs tillatelse, også må være oppfylt for å få fornyet tillatelse. Vilkåret om sikret bolig som gjelder for første gangs tillatelse etter § 8 første ledd gjelder imidlertid ikke ved fornyelse.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til at i Innst. O. nr. 42 (1998-1999) ble varighet av første gangs tillatelse og fornyet tillatelse drøftet. Flertallet sluttet seg den gang til departementets forslag om at tillatelse skal gis for hele antall år, og at førstegangs tillatelse skal gis for ett, to eller tre år og fornyet tillatelse for ett eller to år av gangen. Flertallet la vekt på at en slik ordning vil medføre mindre byråkrati og raskere saksbehandling. Flertallet understreket imidlertid at i den type saker hvor erfaring tilsier at det er nødvendig med kontroll av at vilkårene for om oppholdstillatelsen er til stede, bør varigheten av tillatelsen gis for ett år av gangen.

Flertallet er fortsatt av denne oppfatning, og støtter heller ikke de øvrige innstrammingsforslag i bestemmelsen som vil gjøre det vanskeligere å få fornyet en gitt tillatelse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at ved siste revisjon av loven, gjennom lov av 30. april 1999, ble tillatelsens varighet ved første gangs innvilget oppholdstillatelse utvidet til i praksis 2 år. Vi har merket oss at det gis adgang til å begrense varigheten av tillatelsen til 1 år, men antar at dette i liten grad vil skje i praksis.

Fremskrittspartiet foreslo ved forrige behandling av utlendingsloven å opprettholde en varighet av tillatelsen på 1 år, og at fornyelse skulle skje etter en konkret vurdering av saken, ikke minst for å se om vilkårene fortsatt var oppfylt.

Disse medlemmer støtter forslaget til endring av § 11, og fremmer forslag i samsvar med det.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Innst. O. nr. 42 (1998-1999) hvor det fremgår at Høyre ikke støttet endringen som bestod i at fornyede tillatelser kunne gis for to års varighet mot ett år tidligere. Disse medlemmer mener det fortsatt er gode grunner for at fristene kunne ha vært kortere. På den annen side ser disse medlemmer den arbeidsbesparelse som forvaltningsmyndigheten får ved at fornyelse av arbeids- og oppholdstillatelse normalt ikke skal gjøres hvert år. Disse medlemmer viser til at det er fortsatt uholdbart lange køer for behandling av søknader om opphold, og vil derfor ikke fremme forslag om å endre dagens regler nå.

Disse medlemmer mener ikke det er riktig å omgjøre reglene til en «kan» regel. Disse medlemmer mener prinsipielt at det er riktig at det er Stortinget som setter vilkårene for fornyelse av opphold. Dersom disse vilkårene er oppfylt, bør det være en rett å få fornyet opphold.