4. Endringen av § 12

4.1 Sammendrag

Denne paragrafen omhandler innvilgelse av bosettingstillatelse. I forslaget er det to viktige endringer. Bosettingstillatelser skal ikke lenger gi utvidet vern mot bortvisning og utvisning, jf. § 30, og faller bort når utlendingen har hatt sammenhengende opphold utenfor Norge i mer enn ett år, redusert fra to år i gjeldende utlendingslov. Man skal imidlertid fortsatt kunne søke om tillatelse til lengre opphold utenfor Norge, uten at bosettingstillatelsen faller bort.

4.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at under behandlingen av Innst. O. nr. 42 (1998-1999) sluttet komiteen seg til departementets forslag til presiseringer og endringer i § 12 fjerde ledd om bortfall av bosettingstillatelse ved utenlandsopphold. Komiteen viste til at det var behov for en klargjøring av hva som skal vektlegges ved den skjønnsmessige avveiningen i saker der bortfall av bosettingstillatelse vurderes.

Når det gjelder adgangen til å være ute av landet uten at tillatelsen faller bort, mener flertallet fortsatt at det bør gjelde en toårsfrist.

For øvrig innebærer forslaget i dokumentet at retten til bosettingstillatelse endres til en «kan» regel, at bosettingstillatelse ikke lenger skal gi utvidet vern mot bortvisning og utvisning, og at adgangen til å delegere innvilgelsesmyndighet til politiet - som kom inn i 1997, er tatt ut. Det samme gjelder bestemmelsen om at det skal treffes uttrykkelig vedtak om bortfall - som var en av endringene komiteen støttet i Innst. O. nr. 42 (1998-1999). Flertallet mener det er riktig at bosettingstillatelse skal være en rettighet basert på lovbestemte vilkår, og ikke på forvaltningens skjønn ved at den omgjøres til en «kan» regel. Flertallet mener ellers det er rimelig at tilknytning til riket - som bosettingstillatelse er et uttrykk for - vektlegges ved avgjørelser om utvisning og bortvisning. Flertallet kan for øvrig ikke se at forslaget i Dokument nr. 8:28 (1999-2000) gir grunnlag for endrede prosedyrereg­ler.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det innenfor § 12 er gjort endringer ved lov av 30. april 1999 som kan være uheldige. Muligens bedrer det rettssikkerheten noe at man må treffe et vedtak om bortfall av bosettingstillatelse, i stedet for bare å konstatere et faktum. Problemet blir at dette vil medføre flere klagesaker og derved belastning på klageinstansen.

Disse medlemmer mener at § 12 bør endres i tråd med forslaget, og fremmer forslag i samsvar med dette.