10. Økonomiske og administrative konsekvenser m.v.

10.1 Sammendrag

Forslaget om å åpne for bruk av anonyme vitner kan gi økt antall straffesaker, som vil føre til en viss merbelastning for strafferettsapparatet og til en viss økning i behovet for fengselsplasser. Fordi vilkårene er strenge, vil anonyme avhør bare skje i et fåtall saker.

Anonym vitneføring for retten vil dessuten kunne medføre ekstra kostnader i forhold til ordinær saksbehandling og gjøre det nødvendig med investeringer i teknisk utstyr eller bygningsmessige endringer.

Den nye straffebestemmelsen om motarbeiding av rettsvesenet vil føre til noen flere straffesaker og til idømming av lengre fengselsstraffer. På den annen side vil denne lovendringen kunne bidra til en effektiv bruk av rettsvesenets ressurser i andre saker.

De øvrige forslagene i proposisjonen vil bare ha helt begrensede økonomiske og administrative konsekvenser. Lovendringen bør etterkontrolleres fire til fem år etter at den har trådt i kraft.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen registrerer de økonomiske og administrative konsekvenser de foreslåtte lovendringer kan få. Komiteen er imidlertid, i likhet med departementet, av den klare oppfatning at de menneskelige og samfunnsmessige fordelene med lovendringene langt overskygger disse konsekvenser.

Komiteen støtter departementet i at lovendringene bør etterkontrolleres fire til fem år etter ikrafttredelse.