7. Andre merknader fremsatt under komiteens behandling

7.1 Om adgang til avvikende regnskapsår

Komiteen viser til at en samlet komité under behandlingen av regnskapsloven i 1998 gikk mot Regjeringens forslag om at det ikke skulle være adgang til å benytte avvikende regnskapsår, jf. Innst. O. nr. 6 (1997-1998). Komiteen viste da til at en slik adgang var foreslått av regnskapslovutvalget og at både IAS og EU-direktivet er lempelige i forhold til en slik adgang. Komiteen viste da til at det i sesongbetonte virksomheter vil gi mer informative årsregnskap dersom en har et annet avslutningstidspunkt enn 31. desember.

På denne bakgrunn vedtok flertallet å åpne for en unntaksadgang, der departementet ved forskrift eller enkeltvedtak kan gjøre unntak fra bestemmelsen om at regnskapsåret skal følge kalenderåret. Et mindretall gikk inn for å lovfeste adgangen til å benytte avvikende regnskapsår, når årsregnskapet blir mer informativt på denne måten eller kostnadene ved å følge regnskapsåret blir uforholdsmessig store.

Flertallet vil understreke at den dispensasjonsadgang som er gitt i loven er ment å være reell, og viser i denne sammenheng til at en samlet komité i Innst. O. nr. 6 (1997-1998) pekte på at det vil gi mer informative årsregnskap i sesongbetonte virksomheter dersom en har et annet avslutningstidspunkt enn 31. desember.

Flertallet vil på denne bakgrunn be departementet vurdere søknader om å benytte avvikende regnskapsår, og også vurdere å forskriftsfeste denne adgangen for særskilte næringer.