2. Private laboratorier og røntgeninstitutt. Presisering av vilkårene for rett til stønad – folketrygdloven § 5-5 tredje ledd

2.1 Sammendrag

Ved lovendring 27. november 1998, jf. Ot.prp. nr. 59 (1997-1998) og Innst. O. nr. 5 (1998-1999), ble folketrygdloven § 5-5 tredje ledd endret for å presisere at også tannleger har anledning til å rekvirere prøver og undersøkelser ved private laboratorier og røntgeninstitutt med stønad fra trygden. Den nye formuleringen av tredje ledd innebar imidlertid samtidig at det ikke lenger framgår at kiropraktorer ikke har anledning til å rekvirere laboratorieprøver. Departementet foreslår at lovteksten presiseres med henblikk på dette.

Det foreslås at endringen trer i kraft straks. Endringen har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Reidun Gravdahl, Asmund Kristoffersen, Karin Lian, Einar Olav Skogholt og Gunhild Øyangen, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Are Næss, fra Høyre, Annelise Høegh og Sonja Irene Sjøli, fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til tidligere behandling av § 5-5 tredje ledd, jf. Ot.prp. nr. 59 (1997-1998) og Innst. O. nr. 5 (1998-1999) hvor det ble foretatt en presisering av at tannleger også skal ha anledning til å rekvirere prøver og undersøkelser ved private laboratorier og røntgeninstitutt med stønad fra trygden. Lovendringen ble av enkelte misforstått og praktisert slik at kiropraktorenes rekvisjonsrett ble utvidet til også å omfatte laboratorieprøver. Grunnlaget for denne bestemmelsen er manglende kompetanse på området.

Forslaget i Ot.prp. nr. 9 (2000-2001) innebærer en presisering av at kiropraktorene ikke har anledning til å rekvirere laboratorieprøver. Komiteen viser til brev fra Sosial- og helsedepartementet datert 23. november 2000 til sosialkomiteen hvor det redegjøres nærmere om forholdet. Komiteen har merket seg at Sosial- og helsedepartementet i brev til komiteen skriver at Statens helsetilsyn har uttalt at det ikke er faglig forsvarlig å gi kiropraktorene anledning til å rekvirere laboratorieprøver. Komiteen slutter seg for øvrig til den foreslåtte presiseringen i folketrygdlovens § 5-5 tredje ledd.