2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til at Regjeringen i Ot.prp. nr. 43 (2001-2002) legger frem forslag om endring av lov om markedsføring og avtalevilkår (markedsføringsloven). Endringene som foreslås kommer i hovedsak på basis av EØS-direktiv 1999/44/EF. Proposisjonen inneholder endring og omredigering av loven - særlig med hensyn til bestemmelsene om garantier.

Komiteen har merket seg at forslaget har vært igjennom en grundig høringsrunde.

Komiteen har videre merket seg at garanti- og reklamasjonsbestemmelsene til nå for mange har fremstått som uklare. Komiteen mener proposisjonen vil være velegnet til å gi bevissthet om garantier og reklamasjoner, og således være i forbrukernes interesse.

Komiteen vil anta at enkelte næringsdrivende vil kunne oppfatte endring av loven som en økt byrde, og som kan være problematisk å følge opp ved mindre vare-/tjenestekjøp, ettersom loven er generell. Dette er imidlertid en innvending som savner grunnlag, ettersom skriftlig redegjørelse for garanti/reklamasjonsrettigheter bare behøves å oppgis på forbrukers anmodning. Det vises her til § 9 siste ledd i proposisjonen, som lyder:

«Før avtaleinngåelse skal garantigiveren opplyse forbrukeren om garantien og at forbrukeren har rett til å få garantivilkårene utlevert. Når forbrukeren ber om det, skal han eller hun motta garantivilkårene lesbart og lagret på papir eller et annet varig medium som forbrukeren råder over.»

Komiteen slutter seg til proposisjonen.