Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Det legges i proposisjonen fram forslag til endring i følgende lover:

  • lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven)

  • lov 4. juni 1954 nr. 2 om sprit, brennevin, vin og isopropanol til teknisk og vitenskapelig bruk m.v. (spritloven)

  • lov om oppheving av lov 19. juni 1964 nr. 1 om tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol og om beskatning av sprit, brennevin, vin, fruktvin, mjød og isopropanol (alkoholtilvirkningsloven).

Det vises til at et lovforslag ble sent på høring i september 2001 med høringsfrist i desember samme år. Av totalt 45 høringssvar er det 35 instanser som enten støtter forslaget uten ytterligere kommentarer, eller som ikke har merknader. Generelt er høringsinstansene positive til hovedtrekkene i forslaget.

Etter alkoholloven § 6-1 siste ledd kan bevilling for tilvirkning av brennevin kun gis til ett selskap. Bevillingen innehas av Arcus Produkter AS. Alkoholtilvirkningsloven inneholder bestemmelser om tilvirkning og omdestillasjon og bestemmelser om avgifter. Arcus Produkter AS har enerett til å tilvirke og omdestillere sprit, brennevin og isopropanol med hjemmel i denne loven. Spritloven regulerer avgiftsfri og avgiftspliktig omsetning av alkohol til teknisk og vitenskapelig bruk og i tillegg omfattes omsetning av kosmetika, parfymer og essenser. Arcus Produkter AS har enerett til salg av sprit med hjemmel i denne loven. Den som vil kjøpe sprit som er omfattet av denne loven, må ha tillatelse til det av departementet. Myndigheten til å gi slik tillatelse er delegert til Nemnda for teknisk sprit.

Det foreslås at siste ledd i alkoholloven § 6-1 oppheves. Dette vil innebære at staten som bevillingsmyndighet gir bevilling til virksomheter som ønsker å tilvirke brennevin, og som tilfredsstiller lovens krav for å ha slik bevilling.

Det bemerkes at privatøkonomiske interesser nå er involvert i alle tilvirknings- og omsetningsledd for alkoholholdig drikk bortsett fra detaljsalg av sterkøl, vin og brennevin til forbruker, som kun kan skje gjennom AS Vinmonopolet. Delprivatiseringen av Arcus AS har i seg selv ført til at privatøkonomiske interesser er involvert i tilvirkning av brennevin.

Etter Sosialdepartementets syn, vil ikke illegal innførsel og omsetning påvirkes av antall virksomheter som kan drive lovlig tilvirkning i Norge.

Sosialdepartementet bemerker at avviklingen av eneretten til brennevinstilvirkning representerer en liberalisering i den forstand at den åpner for flere aktører i markedet. Departementet legger likevel vekt på at bevillingsordningen viderefører de alkoholpolitiske målsettingene.

En bestemmelse om at alkoholholdig drikk skal merkes slik at det framgår at avgiften er betalt, ble vedtatt i 1995, men er ikke trådt i kraft. Etter Sosialdepartementets foreløpige vurdering vil et system med merking kunne være relativt ressurskrevende, og departementet foreslår ikke nå at bestemmelsen trer i kraft, men vil følge utviklingen og behovet for slik merking.

Forslaget om å åpne for flere tilvirkere av brennevin forutsetter også endringer i alkoholtilvirkningsloven. Det foreslås samtidig en mer generell revisjon og opprydding i regelverket for tilvirkning og innførsel av brennevin. Regelverket for tilvirkning og innførsel reguleres i stor grad av alkoholtilvirkningsloven. De fleste av bestemmelsene i denne loven er overflødige ettersom bestemmelsene der gjenfinnes dels i alkoholloven og dels i lov 19. mai 1933 nr. 11 om særavgifter. Enkelte bestemmelser foreslås imidlertid overført til spritloven for å ivareta videreføring av gjeldende rett innenfor området teknisk sprit. Ettersom opphevelsen av alkoholtilvirkningsloven kun innebærer en regelforenkling og rettsteknisk opprydding, vil opphevelsen ikke få alkoholpolitisk betydning.

Det antas at de foreslåtte endringene ikke vil få økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Det foreslås at endringene trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.