11. Avhenting av vitner

11.1 Sammendrag

Retten kan beslutte at et vitne som "uteblir eller forlater rettsstedet uten gyldig forfall", skal avhentes til det samme eller et senere rettsmøte. I særlige tilfelle kan retten beslutte at vitnet skal holdes i fengslig forvaring inntil det kan bli avhørt.

Reglene er i utgangspunktet de samme for siktede som for vitner. Men retten kan også beslutte at den siktede skal pågripes på forhånd dersom hans "forhold gir grunn til å frykte for at han vil utebli fra en berammet hovedforhandling".

Arbeidsgruppe II foreslår at det blir tatt inn en bestemmelse i straffeprosessloven § 115 som gir retten adgang til å beslutte at et vitne skal avhentes og eventuelt holde det fengslet, dersom det på forhånd er sannsynlig at vitnet vil utebli.

I høringsnotatet sa departementet seg enig i at det er behov for å avhente et vitne med tvang, og eventuelt fengsle vitnet dersom det på forhånd er konstatert en stor fare for at vitnet vil utebli. Grunnvilkåret for å beslutte avhenting og eventuelt fengsling bør være det samme både for vitner og siktede, og formuleres som at det er grunn til å frykte for at vedkommende vil utebli fra hovedforhandling, og dette vil føre til en ikke uvesentlig forsinkelse av saken. Vilkåret "i særlige tilfeller" benyttes der det er aktuelt med forhåndsavhenting i kombinasjon med fengsel.

De fleste høringsinstanser som uttaler seg om spørsmålet, er enig i forslaget. De som går imot forslaget gir uttrykk for at det er betenkelig å åpne for å pågripe vitner før uteblivelse er konstatert.

Departementet går inn for at forslaget i høringsnotatet følges opp. Dersom vitner har en reell grunn til å frykte represalier, vil retten måtte ta hensyn til dette før beslutning om avhenting treffes. Det samme gjelder ved avhenting av mindreårige vitner.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til forslaget.