15. Ankefristen for påtale­myndigheten

15.1 Sammendrag

Etter straffeprosessloven § 310 er fristen to uker for å erklære anke over dommer. For den siktede løper fristen fra dommen er forkynt. For påtalemyndigheten løper fristen derimot fra det tidspunktet dommen kom inn til kontoret til den ankeberettigede tjenestemann i påtalemyndigheten.

Etter arbeidsgruppens vurdering bør en dom være hos den ankeberettigede senest to uker etter at dommen er mottatt av ikke ankeberettiget tjenestemann. Det innebærer at ankefristen for påtalemyndigheten høyst vil bli fire uker.

Det er ulike syn på forslaget blant høringsinstansene. Bl.a. riksadvokaten er kritisk, og understreker at forslaget innebærer en betydelig forkorting av påtalemyndighetens ankefrist, uten at problemet som skal bøtes på er godt nok underbygget.

Etter departementets oppfatning bør det kunne forventes at en aktor som ikke selv er ankeberettiget, sender dommen videre til den ankeberettigede påtalemyndighet i løpet av 14 dager. Departementet foreslår etter dette at ankefristen fortsatt skal være to uker fra dommen kom inn til den ankeberettigedes kontor, men at fristen totalt sett ikke skal være lenger enn fire uker fra det tidspunktet dommen kom inn til påtalemyndigheten.

15.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til forslaget.