Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endring i lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 24 (2002-2003)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 12 (2002-2003)
  • Dato: 26.11.2002
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Barne- og familiedepartementet gjer framlegg om ei endring i lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd. Endringa gjeld overgangsregelen i § 26 nr. 3, som omhandlar barnetrygdmidlar som er oppsparte etter reglane i forskrift 13. september 1977 nr. 1 om kven som skal ha retten til barnetrygd for barn som ikkje blir oppfostra hos foreldra sine eller hos adoptivforeldre.

Departementet ser at overgangsregelen i barnetrygdlova § 26 nr. 3 kan ha uheldige utslag når barnet er under omsorg av barneverntenesta ved det tidspunktet lova tek til å gjelde. Etter lov 22. april 1927 nr. 3 om verjemål § 3 er det den eller dei som etter reg­lane i barnelova har foreldreansvaret for barnet, som er verje for barnet. I dei fleste tilfelle vil dei biologiske foreldra framleis ha foreldreansvaret, sjølv om barneverntenesta har overteke omsorga for barnet. Slik regelen no lyder, vil altså oppsparte barnetrygdmidlar som er meinte å kome barnet til nytte seinare, kunne utbetalast til foreldre som ikkje blir haldne for å vere skikka til å ha omsorga for barnet.

Departementet gjer framlegg om at lova blir endra slik at oppspart barnetrygd for barn som er under omsorg av barneverntenesta når lova tek til å gjelde, blir sett på sperra konto. Beløpet skal utbetalast til barnet når barnet fyller 18 år. Dersom vedtaket om omsorgsovertaking blir oppheva før barnet fyller 18 år, skal dei oppsparte barnetrygdmidlane overførast til verja.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Ola T. Heggem, har merket seg at endringen gjelder overgangsbestemmelsen i § 26 nr. 3 som omhandler barnetrygdmidler som er oppspart etter reglene i forskrift 13. september 1977 nr. 1 om hvem som skal ha retten til barnetrygd for barn som ikke blir oppfostret hos foreldrene sine eller hos adoptivforeldre. Komiteen mener at det ved lovens ikrafttredelse er viktig at oppsparte barnetrygdmidler for barn som er under omsorg av barnevernet settes på sperret konto, og overføres til barnet når barnet fyller 18 år. Dersom vedtak om omsorgsovertagelse blir opphevet før barnet fyller 18 år, skal de oppsparte barnetrygdmidlene overføres til vergen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil understreke at barnetrygden skal bidra til å dekke utgifter til forsørgelse av barn. Den omsorgsperson, barneverninstitusjon eller fosterhjem som har barnet boende fast hos seg, skal ha rett til å få disponere den månedlige barnetrygden til barnets beste. De midlene som ved den nye lovens ikrafttredelse er oppspart skal ikke kunne brukes verken av fosterhjem eller institusjon, men stå på sperret konto til barnet fyller 18 år.

Flertallet slutter seg med dette til Regjeringens endringsforslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti vil påpeke atdisse medlemmer var imot endringen i regelverket i Innst. O. nr. 24 (2001- 2002). Disse medlemmer ønsket at man skulle administrere barnetrygden som tidligere for barn som ikke blir oppfostret hos sine foreldre, men presiserte at det skulle være mulighet for forenkling av regelverket for bruk av barnetrygd i samarbeid med barnevernet. Disse medlemmer vil påpeke urimeligheten ved at barnevernsinstitusjoner og fosterforeldre nå får uinnskrenket rett til å forvalte barnetrygden. Dette vil ikke ivareta barnets mulighet til å bruke oppsparte barnetrygdmidler til å ha et startbeløp til for eksempel studier og bolig.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sikre barnetrygdmidler for alle barn som er under omsorgsovertagelse. Midlene settes på sperret konto frem til barnet er fylt 18 år eller forvaltes i samsvar med barnevernet."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Stortinget ber Regjeringen sikre barnetrygdmidler for alle barn som er under omsorgsovertagelse. Midlene settes på sperret konto frem til barnet er fylt 18 år eller forvaltes i samsvar med barnevernet.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring i lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd

I

I lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd gjer ein denne endringa:

§ 26 nr. 3 skal lyde:

Barnetrygdmidler for fosterbarn og barn i institusjon, som ved lovens ikrafttredelse er oppspart etter reglene i forskrifter om hvem som skal ha retten til barnetrygd for barn som ikke blir oppfostret hos sine foreldre eller adoptivforeldre, overføres til barnet dersom barnet er 18 år, eller til barnets verge. Dersom barnet ved lovens ikrafttredelse er under barneverntjenestens omsorg, skal oppsparte barnetrygdmidler settes på sperret konto og overføres til barnet når barnet fyller 18 år. Dersom vedtak om omsorgsovertakelse blir opphevet før barnet fyller 18 år, overføres de oppsparte barnetrygdmidlene til vergen.

II

Ikraftsetjing

Lova tek til å gjelde 1. januar 2003.

Oslo, familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 26. november 2002

Sonja Irene Sjøli Afshan Rafiq Trond Giske
leder ordfører sekretær