Innstilling fra næringskomiteen om lov om endring i lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

Nærings- og handelsdepartementet fremmer i proposisjonen forslag til lov om endring i lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond (bankinvesteringsfondloven). Endringsforslaget innebærer en presisering av at Statens Bankinvesteringsfond vil kunne erverve aksjer og andre egenkapitalinstrumenter utstedt av norske banker og av morselskap i norske finanskonsern hvor det inngår bank, uavhengig av om instrumentene tegnes i en emisjon eller erverves i annenhåndsmarkedet.

Forslaget må sees i sammenheng med St.prp. nr. 59 (2002-2003) Fusjon mellom DnB Holding ASA og Gjensidige NOR ASA.

Dagens aksjonærer i DnB Holding ASA vil eie 58,8 pst. av det fusjonerte konsernet, mens aksjonærer i Gjensidige NOR ASA vil eie det resterende. Dette medfører at Statens eierandel i utgangspunktet reduseres til under 34 pst. Navnet på det nye konsernet blir DnB NOR ASA ("DnB NOR") og selskapet skal være notert på Oslo Børs. Regjeringen legger til grunn at staten skal opprettholde en eierandel på 34 pst. i det nye finanskonsernet. Dette kan sikres ved å delta i en rettet emisjon og/eller ved kjøp av aksjer i markedet kombinert med en aksjonæravtale som ivaretar statens behov for kontroll.

Statens Bankinvesteringsfond har i dag ikke adgang til å kjøpe aksjer i annenhåndsmarkedet. Det er ikke avgjørende begrunnelser for at Statens Bankinvesteringsfond skal være begrenset til å kjøpe aksjer i emisjoner. Det kan således være hensiktsmessig dersom fondet gis adgang til å kjøpe aksjer i annenhåndsmarkedet. Erverv av aksjer i annenhåndsmarkedet vil også kunne foretas av staten ved Nærings- og handelsdepartementet. Ved den lovendring som her foreslås, vil imidlertid statens fleksibilitet når det gjelder å velge opplegg for å gjennomføre kjøp som sikrer 34 pst. eierandel, øke.

Forslaget om å endre bankinvesteringsfondloven antas isolert sett å ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti,Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til at Regjeringen i proposisjonen fremmer forslag til endringer i lov om Statens Bankinvesteringsfond. Komiteen viser til at det i endringsforslaget presiseres at Bankinvesteringsfondet vil kunne erverve aksjer og andre egenkapitalinstrumenter utstedt av norske banker og av morselskap i norske finanskonsern hvor det inngår bank, uavhengig av om instrumentene tegnes i en emisjon eller erverves i annenhåndsmarkedet.

Komiteen konstaterer at forslaget må sees i sammenheng med St.prp. nr. 59 (2002-2003), fusjon mellom DnB Holding og Gjensidige Nor, hvor det legges frem forslag til fullmakter for å sikre staten en 34 pst. eierandel i det sammenslåtte selskapet.

Komiteen har ingen øvrige merknader, og støtter forslaget om lovendring.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond

I

I lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond skal § 5 første ledd bokstav a lyde:

Erverv av aksjer og andre egenkapitalinstrumenter utstedt av norske banker og av selskap som nevnt i lov av 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner § 2-2 annet ledd nr. 2 som eier bank , og rettigheter til slike.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i næringskomiteen, 20. mai 2003

Olav Akselsen Ivar Kristiansen
leder ordfører