2.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hildeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Per Steinar Osmundnes, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, har merket seg at Regjeringen fremmer forslag om å endre folketrygdloven § 8-24 tredje ledd slik at loven blir i samsvar med det vedtak som stortingsflertallet fattet i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 10 (2003-2004) Del I. Flertallet, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti fattet i den forbindelse vedtak om at opptjeningstiden for å kunne få rett til sykepenger ble utvidet fra to til fire uker. Komiteen har merket seg at tidsfristen for opptjening av retten til egenmelding ved en inkurie ikke samtidig ble endret tilsvarende. Endringen er således å anse som lovteknisk.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at disse partier ikke ønsket å utvide opptjeningsperioden for retten til å kunne motta sykepenger fra to til fire uker. Disse medlemmer vil i den forbindelse vise til følgende flertallsmerknad fra Innst. O. nr. 28 (2003-2004) der det blant annet heter:

"Flertallet anser at det fremlagte forslag bryter med avtalen som er inngått med arbeidslivets parter. Flertallet vil i tillegg vise til at forslaget om å gi personer med en løsere tilknytning til arbeidslivet en svakere trygghet ved sykefravær, vil kunne undergrave en politikk som har som mål å bekjempe fattigdom".

Til tross for denne til dels klare merknaden valgte likevel Arbeiderpartiet, helt overraskende, å sørge for at endringen fikk flertall.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at Arbeiderpartiet i sitt alternative statsbudsjett for 2004 foreslo å opprettholde gjeldende regler for sykelønnsordningen, men fikk ikke gjennomslag for dette i budsjettforliket med regjeringspartiene.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at staten i forbindelse med intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har forpliktet seg til ikke å endre sykelønnsordningen i avtaleperioden. Disse medlemmer anser utvidelsen av opptjeningstiden for rett til sykepenger fra to til fire uker som en innstramming i sykelønnsordningen, og disse partier gikk derfor imot denne i endringen i forbindelse med behandlinga av statsbudsjettet for 2004.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til den begrunnelse Regjeringen ga i Ot.prp. nr. 10 (2003–2004) for å utvide opptjeningstiden for rett til sykepenger fra to uker til fire uker:

"For å målrette sykepengeordningen bedre mot personer som har en stabil tilknytning til arbeidslivet, foreslås det å øke opptjeningstiden fra to uker til fire uker."

"Med bare to uker opptjeningstid, og med sykepengerettigheter i inntil tre måneders avbrekk fra arbeidet, omfattes også mange med svak og sporadisk tilknytning til arbeidslivet av sykepengeordningen."

Disse medlemmer mener dette må ses på som justeringer av kriteriene og ikke som en svekkelse av sykelønnsordningen. Disse medlemmer viser også til at sykepengeordningen er uendret med hensyn til full kompensasjon fra første sykedag. Disse medlemmer mener således at denne justeringen ikke bryter med avtalen om inkluderende arbeidsliv. Disse medlemmer mener også at dette er en fornuftig justering med tanke på de utfordringer det er pekt på i forhold til velferdsordninger som følge av EØS-utvidelsen. Disse medlemmer viser videre til at endringene antas samlet å medføre årlige besparelser for folketrygden på om lag 90 mill. kroner.