6.1 Sammendrag

Departementet foreslår å lovfeste et pålegg til alle universiteter og høyskoler om å ha en klagenemnd som skal behandle klager over enkeltvedtak og andre klagesaker som gjelder studentene. Klagenemnda skal, også ved private institusjoner, ha fem medlemmer, hvorav to studentrepresentanter. Enkelte mindre institusjoner vil kunne opprette klagenemnder i fellesskap ut fra ressurshensyn.

Den felles klagenemnda for den nasjonale opptaksmodellen videreføres i forslaget ut fra de positive erfaringene med og mulighetene for likebehandling dette gir. Departementet foreslår en hjemmel i loven som gjør det mulig å opprette en eller flere nasjonale klagenemnder. I stedet for påklaging til departementet foreslås en sentral klagenemnd som kan behandle klager over enkeltvedtak som angår studentene.

Departementet foreslår å videreføre gjeldende bestemmelser eller praksis når det gjelder rett til å klage over formelle feil ved eksamen og klage over karakterfastsetting med rett til begrunnelse.

6.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Venstre , slutter seg til departementets lovforslag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og representanten Simonsen fremmer følgende forslag:

"§ 5-3 andre ledd skal lyde:

Begrunnelse skal normalt være gitt innen to uker etter at kandidaten har bedt om dette. I begrunnelsen skal det gjøres rede for de generelle prinsipper som er lagt til grunn for bedømmelsen og for bedømmelsen av kandidatens prestasjon. Begrunnelse gis muntlig eller skriftlig etter sensors valg. Begrunnelsen gis skriftlig dersom kandidaten krever det."

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen vil spesielt peke på at klage over karakterfastsettelse med rett til begrunnelse er viktig for å sikre studentenes rettssikkerhet. Disse medlemmer peker på at bestemmelsene i § 5-3 (1) kan gjøres enklere, og at bestemmelsene i § 5-3 bør endres for å forsterke klagers rett mht. begrunnelse.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"§ 5-3 første ledd siste punktum skal lyde:

Ved annen bedømmelse må krav om bedømmelse fremsettes innen tre uker fra karakteren ble kunngjort."