2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad og Einar Steensnæs, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, har merket seg at lovforslaget kommer på bakgrunn av Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av hvitvaskingsloven i 2003, der man ba Regjeringen ved Nærings- og handelsdepartementet om å komme tilbake til Stortinget med nødvendige forslag for å sidestille "skriftlig" og elektronisk legitimasjon.

Videre registrerer komiteen at høringsinstansene er nesten utelukkende positive til at det med lovforslaget åpnes for å etablere frivillige sertifiserings- og godkjenningsordninger.

Komiteen har merket seg at formålet med forskriftshjemmelen er å høyne nivået på sertifikattjenester og dermed bidra til økt tillit til, og sidestilling av fysisk og elektronisk legitimasjon.

Komiteen er enig i at hjemmelen skal utformes slik at den gir adgang til å etablere frivillige sertifiserings- eller selvdeklarasjons- eller godkjenningsordninger innenfor andre områder og med andre formål enn bare å akseptere elektronisk identifisering etter hvitvaskingsregelverket.