Innstilling fra sosialkomiteen om lov om interimsorganisering av ny arbeids- og velferdsetat

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

Det vises til at Regjeringen i St.prp. nr. 46 (2004-2005) Ny arbeids- og velferdsforvaltning har fremmet forslag om å etablere en ny arbeids- og velferdsforvaltning, herunder å etablere en ny statlig arbeids- og velferdsetat som overtar de forvaltningsoppgavene som i dag er delt mellom Aetat og trygdeetaten. Som ledd i gjennomføringen av reformen ble det i St.prp. nr. 46 (2004-2005) varslet at Arbeids- og sosialdepartementet tar sikte på å etablere en interimsorganisasjon for den nye statsetaten, og at en dersom det er behov for det, vil komme tilbake til Stortinget med forslag til nødvendige fullmakter for denne organisasjonen.

Departementet foreslår i proposisjonen med forbehold om Stortingets tilslutning til forslagene i St.prp. nr. 46 (2004-2005) at Aetat og trygdeetaten beholdes formelt atskilt fra interimsorganisasjonen fram til de avvikles ved etableringen av den nye statlige etaten. Fra det tidspunktet en leder er ansatt, etableres interimsorganisasjonen som et midlertidig organ i tillegg til de to eksisterende. Dette organet vil formelt sett være et direktorat. Det vil bli avviklet når den nye statsetaten er etablert.

Det midlertidige organet skal ha instruksjonsrett overfor Aetat og trygdeetaten i spørsmål av betydning for samling av det statlige ansvaret i én etat og etableringen av en felles førstelinjetjeneste med kommunene. Det midlertidige organet skal videre kunne ta beslutninger som binder begge etater i spørsmål som gjelder den nye arbeids- og velferdsforvaltningen, herunder forplikte etatene i kontraktsforhandlinger.

Merutgiftene knyttet til det midlertidige organet for 2005 dekkes innenfor de 7 mill. kroner som foreslås til forberedelse og planlegging av reformen under nytt kap. 604 Ny arbeids- og velferdsforvaltning, jf. St.prp. nr. 46 (2004-2005).

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hildeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Per Steinar Osmundnes, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, slutter seg til Regjeringens forslag om lov om interimsorganisering av ny arbeids- og velferdsetat og deler Regjeringens oppfatning av hvilke arbeidsoppgaver et slikt organ skal ha. Komiteen vil også vise til Innst. S. nr. 198 (2004-2005) hvor et flertall i merknadsform ber om at Stortinget på en egnet måte blir holdt orientert om organiseringen og framdriften av gjennomføringsarbeidet.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om interimsorganisering av ny arbeids- og velferdsetat

§ 1 Interimsorganisasjon

Det opprettes et organ som skal planlegge og forberede gjennomføringen av statlige oppgaver innenfor en ny arbeids- og velferdsforvaltning. Organet avvikles når den nye statlige arbeids- og velferdsetaten er etablert.

§ 2 Organets myndighet

Organet kan overfor Aetat og trygdeetaten utøve myndighet i spørsmål av betydning for den fremtidige arbeids- og velferdsforvaltningen. Organet representerer Aetat og trygdeetaten også overfor kontraktsmotparter og andre i slike spørsmål.

Departementet kan gi nærmere bestemmelser om rekkevidden av organets myndighet og med bindende virkning avgjøre uenighet om organets myndighet.

§ 3 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Oslo, i sosialkomiteen, den 7. juni 2005

John I. Alvheim Beate Heieren Hundhammer
leder ordfører